Raffy Opublikowano 2 Lipca 2013 #1 Opublikowano 2 Lipca 2013 W temacie o redach padł taki cytat: Gatunek kiedyś był bardzo ale to bardzo popularny ale jak już zauważyłeś w tej chwili trochę zapomniany i zepchnięty na dalszy plan wg. mnie nie słusznie.I do głowy mi przyszło zapytanie: A co mają powiedzieć przykładowo M. lombardoi albo M. johanni? Wieki wieków już nie widziałem ich w domowych akwariach
waszek18 Opublikowano 2 Lipca 2013 #2 Opublikowano 2 Lipca 2013 Ja miałem lombardoi. Lecz szybko się ich pozbyłem. Za małe akwarium niestety, bo ryby są piekne i bardzo interesujące. Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
Raffy Opublikowano 2 Lipca 2013 Autor #3 Opublikowano 2 Lipca 2013 Lombard to taka klasyka, tak jak auratus... właśnie, auratusów spotyka się też coraz mniej w domowych akwariach, chociaż są jeszcze popularne w sklepach.
Slawek-meszek Opublikowano 2 Lipca 2013 #4 Opublikowano 2 Lipca 2013 Cytat: Gatunek kiedyś był bardzo ale to bardzo popularny ale jak już zauważyłeś w tej chwili trochę zapomniany i zepchnięty na dalszy plan wg. mnie nie słusznie. Ten cytat jest chyba złożony z moich słów ale nie do końca to jest cala moja wypowiedź. Zgadzam się z Tobą w 100% że niektóre ryby odchodzą do lamusa. Auratus, M. lombardoi są to ryby agresywne i są polecane do większych zbiorników tak samo jaki red red. I może to jest przyczyna. A po za tym jest na rynku coraz więcej nowych bardziej popularnych gatunków.
Raffy Opublikowano 2 Lipca 2013 Autor #5 Opublikowano 2 Lipca 2013 A...melanochromis ten... malutki, no... dialeptos chyba? Ten to dopiero!
tom77 Opublikowano 2 Lipca 2013 #6 Opublikowano 2 Lipca 2013 Z mbuna np: Labeotropheus fuelleborni, , Labidochromis sp."mbamba, a relatywnie nawet Labidochromis caeruleus i Labeotropheus trewavasae Z non-mbuna: większość ryb poza drapieżnikami, a w szczególności aulonocary (bez sztucznych fire-fish i calico, które "dają sobie radę")
slawek gorol Opublikowano 4 Lipca 2013 #7 Opublikowano 4 Lipca 2013 mialem kiedys fuelle.przepiekne,majestatyczne ryby. gdybym na nowo stawial zbiornik to na 100% one sie w nim znajda :]
Rekomendowane odpowiedzi