Jump to content

Pierwsze malawi

simon

Recommended Posts

Witam.

Jestem w trakcie zakładania swojego pierwszego baniaka Malawi... Akwarium to 260l 130x40x50. Mam pytanie ponieważ chce podłączyć dwa kubełki jeden to tetra ex700 a drugi to hb-302. Tetre mam zamiar wypełnić ceramika i może na samą gore watę a drugi kubełek chciałbym zrobić jako biologiczny, czyli biokulki i watę... Czy zamiast filtra wewnętrznego mogę zamontować jakąś pompę cyrkulacyjna JVP-100. Czy takie rozwiązanie może być i czy JVP-100 nie będzie za słaba.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam.

Kolego dwa kubełki i dwa kubełki wypełnione złożem biologicznym. Czyli wychodzi na to że masz dwa kubły biologiczne. Jeżeli tak chcesz to terte zostaw jako biologa wypełnionego po brzegi ceramiką i na górze gąbka. I na rurce wlotowej pamiętaj o prefiltrze. HW302 z racji że ma większy przepływ wypełnij całego gąbkami i on będzie służył jako filtr mechaniczny. I do tego dołożysz jvp 100 i powinno być dobrze.

• Dziękuję 1

Najlepiej zapytaj o to jak dobierzesz sobie obsadę, ale uniwersalną wydaje się barwa 6500k. Możesz iść w coś zimniejszego tylko trzeba zwrócić uwagę na to co chcesz uwydatnić, a na czym nie szczególnie Ci zależy.

Jeżeli chodzi o cyrkulator to jednak bym nie dał JVP100 , będzie za słaby mam takowy w zbiorniku 200l(100cm dł.) i starcza na styk. Proponował bym zdecydowanie JVP101 do tej długości baniaka.

• Dziękuję 1

Dziękuję za cenną radę, w takim razie będzie na liście zakupów 101. Jeszcze jedno mam pytanie:

Czy do środka baniaka pod piasek mogę włożyć gąbkę, którą używa się pod panele lub jakąś karimatę by kamienie w razie czego nie uderzyły w dno???

Czy do środka baniaka pod piasek mogę włożyć gąbkę, którą używa się pod panele lub jakąś karimatę by kamienie w razie czego nie uderzyły w dno???

Jak najbardziej możesz tego użyć , chociaż osobiście używam styropianu to on ma jedną wadę, a mianowicie jak się pyski do niego dokopią to lubią go obgryzać i od czasu do czasu muszę odławiać malutkie kawałki styropianu( nie jest to kłopotliwe ale jednak jest to jakaś wada) ;-).

ja osobiście poszedłem w nieco innym kierunku, choć też tworzywo sztuczne - płyta poliwęglanowa

02_zpsf150339e.jpg

Na dno zamiast styropianu, trafia płyta poliwęglanowa - http://www.wiga.com.pl/108,Artykuly-...e.html?p=p_112 - podpowiedź kumpla z akwarystyką nie związana, pomysł dobry. Wytrzymuje to ciężkie kamienie, jest solidne i nie wypływa do góry tak agresywnie jak styropian. Są różne rodzaje, o różnych przekrojach. Ja tą którą mam, kupiłem przypadkowo, akurat mieli z resztek w cenie -30 % od nominalnej. a To było w wymiarze najbardziej zbliżonym do mi potrzebnego.

PC-2.jpg