wojtekr Opublikowano 26 Czerwca 2013 #1 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Witam, akwarystyką zajmuję się od dawna, ale nigdy nie miałem do czynienia z boitopem Malawi. Zaczynałem od "ogólnych", potem kilka lat były holendry, gdzie ryby stanowiły jedynie dodatek do roślin, obecnie mam akwaria z pielęgnicami z SA, krewetkami karłowatymi oraz BW z pielęgniczkami. Na to forum trafiłem poprzez dział DIY, szukając informacji o sumpach. Ale do rzeczy... mam u dziecka w pokoju akwarium 80x40x37h = 118l. Jest to biotop BW z pielęgniczkami apistogramma nijsseni. Mnie się podoba, ale ponieważ chłopak ma 4 lata, widzę, że bardziej niż klimat BW wolałby kolorowe rybki pływające po całym akwarium. Dlatego też wpadłem na pomysł zmiany aranżacji na biotop Malawi. I teraz pytania: 1. Co radzicie, aby przy takim litrażu zrobić fajny klimat Malawi? Jakie ryby? Z uwagi na dziecko dobrze byłoby więcej małych, kolorowych 2. Nie muszą to być jakieś wyszukane gatunki, w sumie i dla mnie ich zachowania będą nowe :-) 3. Jak zrealizować zmianę biotopu? Wystarczy wymianić wodę na "nową" (bo teraz jest miękka i kwaśna) i wymienić korzenie na skałki, wymienić media torfowe z filtra? Czy raczej pełen restart z płukaniem podłoża (jest piasek do piaskownic)? Woda, to łódzka kranówka, czyli Gh=16, Kh=11, pH=7,2-7,4 Dzięki z góry za podpowiedzi.
eljot Opublikowano 26 Czerwca 2013 #2 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Z uwagi na dziecko dobrze byłoby więcej małych, kolorowych Sorki ale w tym litrażu w naszym biotopie nie poszalejesz (nie mam małych kolorowych min to 8-10 cm) jedyna sensowna obsada to saulosi 1+3-4 więc w kolorach szału nie będzie. IMHO jak to ma być dla czterolatka to odradzam, lepiej zostań przy pielęgniczkach.
harisimi Opublikowano 26 Czerwca 2013 #4 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Ja bym jednak 4 latkowi też saulosi nie dawał, pyski to walczaki i zdarzają się i pobicia i nawet zejścia. W tym akwarium kolorowo byłoby z saulosi i tu z przedmówcą się nie zgodzę ale z resztą zgadzam się bez szemrania
eljot Opublikowano 26 Czerwca 2013 #5 Opublikowano 26 Czerwca 2013 W tym akwarium kolorowo byłoby z saulosi i tu z przedmówcą się nie zgodzę Chyba nie pamiętasz co dla czterolatka znaczy kolorowo, czerwone słońce, niebieskie psy i fioletowe koty . 1
wojtekr Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor #6 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Czyli na nic z Malawi nie ma szans? Wiem, że to nie temat tego forum, ale może poszukać w Tanganice? Problem w tym, że obecnie nie mogę większego akwarium na to przeznaczyć.
eljot Opublikowano 26 Czerwca 2013 #7 Opublikowano 26 Czerwca 2013 W tandze maluchów jest sporo ale z kolorami u nich kiepsko
eljot Opublikowano 26 Czerwca 2013 #9 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Tak + jakieś małe naskalniki też się pewnie znajdą.
wojtekr Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor #10 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Jak pisałem wcześniej akwarium jest u dziecka, ale ja tez chętnie pooglądałbym zachowania tych rybek, bo nigdy z Malawi nic do czynienia nie miałem. Czyli reasumując w ostateczności od małego haremu (1+3-4) P. saulosi można by zacząć. Muszę to przemyśleć, bo ... nic na siłę :-)
Rekomendowane odpowiedzi