bandzior85 Opublikowano 21 Czerwca 2013 #1 Opublikowano 21 Czerwca 2013 proszę o info jak zachowają się saulosi jeśli kompletnie zmienię skalną aranżacje w zbiorniku chodzi mi po głowie zmiana skał i ogólnego wystroju w akwa w którym od paru miesięcy pływają ryby i mają już pozajmowane rewiry zwłaszcza dominujący młody samczyk Rozumiem że zabawa zacznie się od nowa?
eljot Opublikowano 21 Czerwca 2013 #2 Opublikowano 21 Czerwca 2013 Rozumiem że zabawa zacznie się od nowa? Tak
tomaszr2005 Opublikowano 21 Czerwca 2013 #3 Opublikowano 21 Czerwca 2013 Witaj. Z tego co widzę Masz akwarium 112l. Bardziej przejmowałbym się już redukcją obsady. U mnie po zmianie aranżacji dwa samce saulosi pozostały przy swoich rewirach, czyli akwarium idealnie podzielone na pół. Mówię o dorosłych rybach. U Ciebie może być walka lub nie. Przekonasz się niebawem. Pozdrawiam
nabe Opublikowano 21 Czerwca 2013 #5 Opublikowano 21 Czerwca 2013 Nie jest to dużo i obawy przedpiścy mogą być uzasadnione. Walki o najlepszy kamień zaczną się oczywiście od nowa.
waszek18 Opublikowano 21 Czerwca 2013 #6 Opublikowano 21 Czerwca 2013 Lecz może się też zdarzyć, że nie zauważysz walki o terytorium. Taka sytuacja może nastąpić gdy będziesz miał jednego wyjątkowo silnego i agresywnego samca, a pozostali panowie będą spokojni i słabi. Tak było na przykład u mnie. Samiec alfa został znów samcem alfa po restarcie w ciągu 2 godzin. Ustawił pozostałych delikwentów leciutko ich nagryzając i dając im "z bani" po razie. Oczywiście mój zbiornik też jest malutkim zbiornikiem bo ma raptem 20 cm dłuższe dno, więc sytuacja może być bardzo podobna. Niczego pewnym być nie możesz. Rewolucja może być wielka, ale mając odrobinę szczęścia możesz uniknąć zgonów i pobitych pyszczaków. Z drugiej strony walki o terytorium u Ciebie są wskazane. Dzięki temu unikniesz problemu redukcji obsady
Rekomendowane odpowiedzi