Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Makok, w innym wątku pisałeś, że Jebao DC-6000 będzie za mała. Problem w tym, że następny model praktycznie jest niedostępny (przynajmniej w Polsce) a DC-12000 to już chyba za dużo.

Poniżej projekt sumpa

Mam nadzieję, że dobrze policzyłem wszystko. Założenia są takie:

1. Akwarium 200x70x70 = 980l

2. Wysokość komina 66cm, czyli 4 od góry akwarium, 2 od wzmocnień. Może być?

3. Spiętrzenie na grzebieniu 1,5cm

4. Przy zaniku napięcia sump musi przyjąć 1/3 komina + spiętrzenie + spust i powrót + hydroponikę = 43,5l

5. Przy zapchaniu spustu i rewizji! akwarium musi przyjąć komorę pompy - 29l (nie całą, bo pompa się zapowietrzy

post-13881-14695719379846_thumb.jpg

Opublikowano

Elegancki sump. Ja bym zrobił mniej komór za to szerszych. Łatwiej. Ale można i tak.

Widzę że liczyłeś z mojego kalkulatora. Komin licz jako cały nie 1/3 to stare założenie. W nowym będziesz miał poziom wody w kominie prawie do pełna do krawędzi rewizji.

Wszystko reszta ok.

Co do pompy to jak nie jesteś w stanie kupić dc9000 to weź aqua nova ncm-6500 przyzwoita cichutka i choć niesterowanlna to bardzo zacna konstrukcja. Macałem. Niesłyszalna.

Opublikowano
Elegancki sump.

Dzięki!

Ja bym zrobił mniej komór za to szerszych.

Pomyślę nad tym, zawsze lepiej mieć komorę nawet pustą, można w niej coś tymczasowo umieścić, np. raka :-)

Co do pompy, to rozmawiałem z "pewną" hurtownią. Człowiek twierdzi, że wielokrotnie montował DC-6000 i nigdy nie było problemu ze zbyt słabym przepływem w stosunku do tego, co pisze producent. W każdym razie ponoć model DC-9000 ma się pojawić za 8 tygodni. Mam tyle czasu, poczekam, i wtedy zdecyduję, czy Jebao, czy Aqua Nova.

Opublikowano

Nie używałem tych pomp, ale na słonym forum użytkownicy piszą , że wydajność "spada" w czasie i trzeba regulować poziom na zaworach. Ale sam nie używałem i to tylko przeczytana opinia :)

Opublikowano

Daniel, miałem ją w słonym rok i mam teraz w malawi. Nie potwierdza tej obserwacji. Ale ja zadawałem sobie trud czyszczenia wirnika 2x w historii. Może dlatego.

Opublikowano

Jeszcze wracając do mojego sumpa. Ma 45 cm wysokości, co daje 25cm pomiędzy nim a blatem. Czy taka przestrzeń wystarczy, czy raczej obniżyć go o 5 cm?

Opublikowano

Makok, czytałem tę dyskusję, właśnie sobie przypomniałem:) Ja tam jednak w red dragona wierzę :) A co do sumpa to IHMO 25 cm troszkę mało, ale ja łapy mam duże :P

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

mysle o podmianie wody/ ułatwieniu podmiany w akwa 960l, sump 240l

nie bardzo przekonuje mnie metoda kropelkowa, raczej poszedłbym w łopatologiczne rozwiązanie jak tutaj:

http://www.klub-malawi.pl/images/stories/diy/1300l_szulo/DSC_03269.JPG

myśle tylko o czyms takim- jakby ten otwór spływowy z akwa wywiercic w bocznej sciance gdzie jest komin to zakładając, że otwieram zawór spustowy i jednocześnie dolewam wodę poziom wody w akwa nie powinien się zmieniać i byłoby to bezpieczniejsze rozwiązanie gdyż w razie wycieku z przelotu lub awarii/cieknącego zaworaw pewnym momencie zabraknie wody w sumpie i zatrze się pompa...

natomiast w przypadku gdy pompa byłaby wyłączona nic a nic nie wycieknie

teraz pytanie jakiej średnicy zrobić otwór pod przelot tak aby średnica rurki odpływowej była identyczna jak dolotowej - wodę będe napuszczał z trójnika pod umywalką - jakie standardowe średnice przewodów są w armaturze łazienkowej?