Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pytanie do doświadczonych sumpowców.

założmy, że jak wspomniałem powyżej otwieram zawór w ściance z kominem i spuszczam wodę.

jeśli założe, że zwiększe wtedy przepływ pompy to teoretycznie do momentu aż ubędzie wody tyle ile wynosi pojemność rzeczywista sumpa (w komorze technicznej domniemam bedzie najszybszy spadek poziomu) to bez problemów będzie ona spietrzana i bedzie zalewac komin?

moglbym wtedy precyzyjnie okreslic ile podmieniam ale oczywiscie do momentu takiego aby nie zapowietrzyc pompy.

albo wersja jak powyzej ile spuszczam jednoczesnie nalewam

Opublikowano

Daniel, znam :P tam była szyderka. ;)

KsiązeKluska, moim zdaniem utrudniasz sobie życie, dlatego że nie będziesz w stanie schynchronizować pracy pompy w komorze pompy w sumpie, ze zrzutem wody do ścieku i prędzej czy później doprosisz się awarii.

Zakładam, że skoro tak kombinujesz to nie masz odpływu w szafce poniżej sumpa. ;)

Ja ten problem rozwiazałem inaczej, bo ja mam beczkę na wodę w szafie, ale opiszę Ci jak bym to zrobił na Twoim miejscu. Zakupiłem komputer Aqua Reef Meter z allegro. I on to robi za mnie.

Otóż:

1. W sumpie w komorze pompy jest histereza poziomu wody między max a min, gdzie min jest bezpiecznym minimalnym poziomem podczas pracy pompy obiegowej, a max maksymalnym dopuszczalnym poziomem wody podczas pracy pompy, zakładającym że jak wyłaczymy pompę to nadal sump będzie zdolny przyjąć całą wodę z góry. U mnie ten zakres to ~30l.

2. ARM wyposażony może być w pływaki poziomu wody zwierające. Montujesz te pływaki, jeden na wspomnianym poziomie min, drugi na ustalonym max.

3. Na kompie ustawiamy na wejsciu dajmy na to 4, godziny dzienne, oraz warunek że jeśli parametr RO=on wtedy włącz prąd (dodatkowa pompa wypompowująca wodę). Dodatkowo opóźnienie D>on na Xmin (tyle ile potrzeba dolewce na dolanoe wody).

4. Na wyjsciu 5 ustawiamy godziny dzienne, z warunkiem RO=off, wtedy załącz wejscie 5 (elektrozawór dolewającu wodę). Oraz dodatkowo opóźnienie załączenia D>on Xmin (tyle minut ile potrzebuje pompa dodatkowa na wypompowanie wody z tej komory z poziomu max do min).

5. Wtedy gdy woda jest na max, zatopione oba pływaki, włacza nam się pompa i wypompowuje wode z komory do poziomu min, pompa obiegowa i akwa cały czas chodzi, następnie pływaki się wynurzą i nastąpi dolewanie wody.

I tak w kółko w godzinach dziennych, czy wtedy jak jesteś w domu, jakkolwiek. Dwa węże, 10mm odpływ, 6mm od osmozy dopływ wody. Gra i chuczy. Śledzenie procesu na diodach pod wyświetlaczem.

Dodatkowo sterujesz światłem, masz temp i np ph i inne parametry. A wszystko niedrogo.

I jest to rozwiązanie bezpieczne na zaniki napięcia oraz na awarie pompy wylewającej wodę. Jedynie elwktrozawór możnaby zdublować ( oczywiście model ZZ zawsze zamknięty).

Opublikowano

dzieki za info

ale chciałbym zastosować najprostsze łopatologiczne metody bez elektroniki

czyli wychodzi, ze najprosciej zrobic otwor w boku akwa i zwykłe chlup do scieku(grawitacyjnie) na wyłaczonej pompie, a pozniej siuuup swieza woda do akwa i właczamy pompkie;)

z sumpa nie mam mozliwosci grawitacyjnie odprowadzic do scieku - no chyba ze jakims cudem udałoby mi sie uzyskac odpowiedni skos

akwa jest w przygotowaniu wiec musze decyzje co to otworow podejmowac teraz

czy w ogóle ktos slyszal zeby dobre przeloty (aqua medic) kiedys komus sie rozciekły? nie chciałbym mieć powiedzmy 800l na podłodze;)

Opublikowano

Możesz i tak, ale nie widzę sensu woercenia w akwa jak masz sumpa. Chyba to trochę bez sensu. Skoro piszesz że akwa jest w przygotowaniu to tym bardziej zrobiłbym to dobrze. Przecież to na lata...

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Chciałbym lekko odświeżyć temat.

Właśnie jestem na etapie instalacji hydrauliki i mam pytania:

1. Które właściwie rurki trzeba kleić, a które wystarczy na wcisk? Czy w przelotach też kleimy rury? tak ciężko wchodzą bez niczego, że nie wyobrażam sobie jak tam jeszcze klej wejdzie.

W ogóle widzę, że mam rurki od dwóch producentów GAMRAT i LARETER. Obie fi32x1,6, obie wg tego samego DIN, ale chyba inaczej stolerowane. Te drugie ciaśniej wchodzą. W przeloty strasznie ciasno.

2. Rusy wchodzące do sumpa dobrze byłoby mnieć demontowalne. Dać dwuzłączki z uszcelką, czy np. zastosować na końcach węże, które można podgiąć.

3. Sam wylot zostawić np. kolanko, czy wkleić rurę i ją na ciepło spłaszczyć robiąc dyszę? Locline trochę drogi a poza tym mam fi32 więc musiałbym redukować średnicę