Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kluczowa ze względów bezpieczeństwa jest komora pompy, zatem proszę potwierdzić, czy dobrze ją skalkulowałem i czy jest optymalna. Pozostałe komory dobiorę później.

Założenia są takie:

akwarium: 200x65x70h = 910l

komin: 20x15x64h = 19,2l - tak, żeby grzebień był 4cm od wzmocnień, a wzomocnienia 2cm od góry;

spiętrzenie na grzebieniu: 200x65x2 = 26l

sump: 110x50x40h = 220l

Przy wyłączeniu prądu komora pompy powinna przyjąć dodatkowo 1/3komina = 6,4l + spiętrzenie na grzebieniu = 26l + woda w rurach (nie liczę). Razem 32,4l

Zakładam komorę pompy 20x50x30=30l

Objętość rezerwowa sumpa: 110x50x10=55l

Jeżeli dobrze rozumiem założenia kalkulatora makoka, to mam duży zapas na ewentualną awarię, czyli komora pompy lub obj. rezerwowa mogłaby być mniejsza?

Jak ustalić poziom wody w komorze pompy przy normalnej pracy sumpa? Poprzez szybkość pompy? Jaki ten poziom powinien być?

Jak wysokie dać szybki między komorami z przepływem górnym? Założyem 10cm, ale może to za dużo? Rozumiem, że szybki przepływów dolnych wklejam od góry zostawiając u dołu 3-5cm?

Rysunek w kalkulatorze trochę myli :-)

Opublikowano
kluczowa ze względów bezpieczeństwa jest komora pompy, zatem proszę potwierdzić, czy dobrze ją skalkulowałem i czy jest optymalna. Pozostałe komory dobiorę później.

Założenia są takie:

akwarium: 200x65x70h = 910l

komin: 20x15x64h = 19,2l - tak, żeby grzebień był 4cm od wzmocnień, a wzomocnienia 2cm od góry;

spiętrzenie na grzebieniu: 200x65x2 = 26l

sump: 110x50x40h = 220l

Przy wyłączeniu prądu komora pompy powinna przyjąć dodatkowo 1/3komina = 6,4l + spiętrzenie na grzebieniu = 26l + woda w rurach (nie liczę). Razem 32,4l

Zakładam komorę pompy 20x50x30=30l

Objętość rezerwowa sumpa: 110x50x10=55l

Jeżeli dobrze rozumiem założenia kalkulatora makoka, to mam duży zapas na ewentualną awarię, czyli komora pompy lub obj. rezerwowa mogłaby być mniejsza?

Jak ustalić poziom wody w komorze pompy przy normalnej pracy sumpa? Poprzez szybkość pompy? Jaki ten poziom powinien być?

Jak wysokie dać szybki między komorami z przepływem górnym? Założyem 10cm, ale może to za dużo? Rozumiem, że szybki przepływów dolnych wklejam od góry zostawiając u dołu 3-5cm?

Rysunek w kalkulatorze trochę myli :-)

Mój kalkulator pochodzi z czasów kiedy mialem w kominie poziom wody na wysokości 1/3 do niwelowaania siorbaniia przez zrzut, ale z ciągłym wodospadem spadającej w otchłań wody... obecne kominy mam prawie pełne gdzie rewizją ścieka strumyczek, dzięki temu nie ma efektu wodospaadu, ale trzeba wliczyć tą wodę do spadającej po wyłączeniu prądu.

W Twoim przypadku nie będzie to miało za dużego znaczenia, ponieważ mocno przewymiarowałeś spiętrzenie. Na takiej długości grzebieniu, pompa podająca około 2500l/h jest w stanie spiętrzyć wodę o około 1 cm, jak wynika z moich dowiadczeń. Nigdy nie widziałem u siebie spiętrzenia >1,5cm choć wycisnąłem kiedyś z jednej pożyczonej do testów pompy realne ~3000l/h. Mowa o nie-aquamedicowskim grzebieniu ze spienionego PVC, gdfzie zęby były co 4 mm. Aquamedicowskie spiętrzają wyżej - trzeba wtedy w razie wu wyrwać co trzeci ząb.

Zapas bezpieczeństwa masz skalkuloway dobrze (w uproszczeniu będzie to zawsze pół komory pompy + objętość rezerwowa sumpa). Komorę pompy zaprojektuj na objętość całej wody wywalanej do góry+50%. Czyli jeśli obliczyłeś że wody razem będzie powiedzmy 32l to komorę pompy zaprojektuj na te 47l. Wtedy będziesz mógł ustawić poziom wody w czasie pracy pompy na 50% wysokości.

Poziom wody w czasie pracyy pompy ustawia się tak, że zalewasz sumpa i akkwa, uruchamiasz pompę i jak ustabilizuje się poziom wody w komorze pompy (najczęściej na za niski) to dolewasz wody do pożądanego poziomu. Potem możesz na tej wysokości ustawić pływak dolewki jesli taki projektujesz... I tylko wyłaczenie pompy podniesie ten poziom.

Przegrody zaprojektowałeś dobrze (górna 8 dolna 3) - istotna jest ta przed komorą pompy (przepływ u góry), bo ona determinuje stopień zalania wkładów przed.

Mam nadzieję że pomogłem

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. W traki razie założę spiętrzenie 1,5cm, najwyżej poszerzę otwory w grzbieniu jakoś.

Trochę mi namieszałeś tą wysokością wody w kominie. To na jaką wysokość właściwie powinny być wszystkie rury w kominie, żeby praca była OK, ale też żeby nie było efektu "siorbania"?

I jeszcze komora spostowa - jeżeli gąbki czy wata się zabrudzą i zapchają, nie ma ryzyka, że zostaną wypchnięte przez wodę z sumpa?

Opublikowano

zakładam ze widziałeś to?

pierwszą komorę do której wpada woda podwyższ koroną (na zewnętrznych szybach wystarczy nakleić 5cm szybki dookoła) o 5 cm w stosunku do reszty sumpa

Opublikowano
pierwszą komorę do której wpada woda podwyższ koroną (na zewnętrznych szybach wystarczy nakleić 5cm szybki dookoła) o 5 cm w stosunku do reszty sumpa

Makok masz na myśli koronę wokół komory spływowej? w sumie kiedyś myślałem o takim rozwiązaniu :)

Opublikowano

Ja raczej zdecydowany jestem na sumpa do mojej 910-tki, ale może zadam przewrotne pytanie. Jakie są za i przeciw gdy porównamy sumpa z systemem narurowców? Tak na pierwszy rzyt oka narurowce wydaję się bezpieczniejsze, bo jednak wszystko jest szczelnie zamknięte. Wielu na m. in. tym forum decyduje się na ten system filtracji dla dużych zbiorników.

Opublikowano
Makok masz na myśli koronę wokół komory spływowej? w sumie kiedyś myślałem o takim rozwiązaniu :)

tak

--

Ja raczej zdecydowany jestem na sumpa do mojej 910-tki, ale może zadam przewrotne pytanie. Jakie są za i przeciw gdy porównamy sumpa z systemem narurowców? Tak na pierwszy rzyt oka narurowce wydaję się bezpieczniejsze, bo jednak wszystko jest szczelnie zamknięte. Wielu na m. in. tym forum decyduje się na ten system filtracji dla dużych zbiorników.

za i przeciw?

przede wszystkim objętość, możliwość automatyzacji pewnych procesów (np dolewka, podmiana itp), brak sprzętów w akwa, stały poziom wody w zbiorniku głównym...

sump tak naprawdę jest mega łatwy do postawienia... setki morszczaków stawiają je na czuja, a ten z filmu stawiałem bez żadnych obliczeń... jak wyłączyłem pompę to się zdziwiłem jak idealnie napełnia sie 2cm od swojej krawędzi... i później taki poziom wody utrzymywałem...

to naprawdę nie jest filozofia jak obejrzysz kilka projektów, a Twój jest dobry ;)

ale nie będe przekonywał, każdy ma swój poziom stresu niemożliwy do przeskoczenia...

Opublikowano
Jakie są za i przeciw gdy porównamy sumpa z systemem narurowców?
To jak dyskusja o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad Bożego Narodzania, wszystko ma swoje wady i zalety. Morskie akwa rządzą się trochę innymi prawami ze względu na słoną wodę więc IMHO nie jest to argument za sumpem ;). Dla mnie największym minusem sumpa jest konieczność posiadania odpowiedniej ilości miejsca pod/obok akwa, komin który dość trudno schować, dodatkowo zajmuje miejsce w akwa i chlupotanie spływu.
Opublikowano

na filmie 3 posty wyżej sump i obieg chodzi... słyszysz chlupotanie? ;)

nie porównuję słonych do słodkich - powiedziałem tylko, że tam akwaryści po prostu zakładają sumpa, specjalnie nie wdając się w liczenie go... żeby pokazać jak łatwe jest jego założenie... i tyle, bo oczywiście masz rację że nie ma sensu dyskutować o wyższości jednych świąt nad drugimi ;)