Bialy73 Opublikowano 11 Czerwca 2013 #1 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Witam. Chciałbym przedstawić swoje akwarium, które wystartowało w dniu 14.05.2013r. Odbiega ono do standardów jakie zaobserwowałem ostatnio na naszym forum (serpentynit). Ja postanowiłem urządzić je (podobnie jak poprzednie 200l) na styl "epoki łupka" takie akurat mi się podoba. Więc do rzeczy: Akwarium 300l - 120x50x50 Pokrywa DIY ze spienionego PCV wbudowane chłodzenie dwa wiatraki komputerowe 8 cm Oświetlenie : - 2 x 39W T5 – sylvania aquastar 10000K i Power glo 18000K /obie świecą od godz. 10-20/ - nocne LED-y niebieskie /świeci od godz. 6-10 i 20-24/ Filtracja : - Bioloig - JBL e900 wypełniony ceramiką + purigen - Mechanik – pompa cyrkulacyjna aquael circulator 1500 z gąbką - Falownik JVP 101 Ogrzewanie: Grzałka 100W – wyłączona gdyż akwarium wymaga raczej chłodzenia niż ogrzewania Wystrój akwarium: Podłoże piasek kwarcowy biały granulacja 08-1,2 mm Gruz – łupek filitowy ok. 50-60 kg. Tlo strukturalne Parametry wody: Ph=7.8, KH=7, GH=10, NO3=10, PO4>0.02, NO2>0,01 Zwierzaki: Pseudotropheus Saulosi Coral 2+5 Melanochromis cyaneorhabdos /maingano/ - 5 szt młodzież Iodotropheus Sprengerae /pyszczak rdzawy/ - 5 szt także młodzież Pokarm: Dwa razy dziennie. Podstawę diety stanowi spirulina uzupełniania pokarmami suchymi z dodatkiem mięska oraz mrożonki malawimix, solowiec , kryl drobny. Na koniec kilka fotek mieszkańców mojej małej Afryki. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us
Guban88 Opublikowano 11 Czerwca 2013 #2 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Jak dla mnie spoko wygląda Mam tylko jedno ale , popracuj nad zamaskowaniem osprzętu Widzę że do aranżacji użyłeś łupka, jest bardzo łatwo go pokruszyć Jak chcesz zerknij jak ja zamaskowałem sprzęt.Albo użyj jakiś większych kawałków i w pionie może zobacz jak będzie wyglądało. [102] Malawi
nabe Opublikowano 11 Czerwca 2013 #3 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Bardzo przyjemny kawałek malawki, podoba mi się
Slawek-meszek Opublikowano 11 Czerwca 2013 #4 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Postarałeś się. Brawo. A i widać że lekcję ze wszystkim odrobiłeś:-)
marek_z_81 Opublikowano 12 Czerwca 2013 #5 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Mnie się łupek w akwarium nie podoba, ale podoba mi się Twoje tło. Całość stanowi ciekawy wygląd, nawet z łupkiem.
Perez666 Opublikowano 12 Czerwca 2013 #6 Opublikowano 12 Czerwca 2013 "Wielopoziomowe parkingi" w akwa, to coś czego nienawidzę.Wygląda to dla mnie kiczowato.Nie obraź się czasem, wyrażam swoją opinię.Akwa stoi u Ciebie i Ty musisz na nie patrzeć ...mimo wszystko powodzenia
Bialy73 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Autor #7 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Pewnie Perez, że się nie obrażę liczę się z krytyką i mam świadomość, że moje akwarium nie wszystkim się spodoba . W takim właśnie klimacie było pierwsze akwarium malawi jakie widziałem na żywo i takie mnie urzekło. Miałem wtedy jeszcze zbiornik roślinny. Może kiedyś zmienię zdanie i wystrój. Na dzisiaj cieszy moje oko Dzięki za komentarze bardzo cenię sobie te pozytywne jak i negatywne opinie
pablojogi Opublikowano 12 Czerwca 2013 #8 Opublikowano 12 Czerwca 2013 mnie również podoba się tło no i wystrój inaczej bym zrobił ale to kwestia gustu i ma się podobać właścicielowi, powodzenia!!!
adamg567 Opublikowano 12 Czerwca 2013 #9 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Jako całość naprawdę prezentuje się super :-D. Możesz jedynie pomyśleć nad ukryciem sprzętu.
eljot Opublikowano 12 Czerwca 2013 #10 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Może kiedyś zmienię zdanie i wystrój. Zmienisz niebawem ;)Przy takim wystroju nie poradzisz sobie z odławianiem młodych a ich przeżywalność będzie znaczna. Wyjściem może być wyławianie samic i odsprzedawaniem młodych, ale z tym też może być problem bez "niszczenia" dekoracji.
Rekomendowane odpowiedzi