Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Dzisiaj zobaczyłem coś takiego na pysku samicy saulosi (załącznik). Jest to ciemna plamka, która dostrzegłem u niej wieczorem a rano jeszcze nie było.

Dzisiaj dołożyłem kilka kamieni do akwarium, ale nie możliwe żeby od któregokolwiek się pobrudziła. Wiem, że różne rzeczy dzieją się ze zestresowanymi rybami w szczególności jak się wkłada ręce do akwarium ale to raczej nie ten przypadek co?

Rano dostały Vivid Colour OSI, ale to przecież nie możliwe żeby taki cyrk zrobił się po wybarwiającym jedzeniu.

post-13519-14695714105962_thumb.jpg

Opublikowano
Prawdopodobnie tłukła się z koleżanką i stąd te ślady.

A tłucze się notorycznie. Ostatnio nawet bardzo, Nie widziałem jednak akcji w wykonaniu samic żeby łapały się pysk za pysk. Oby to było to.

Opublikowano

Hej koledzy,

Ja dokładnie mam taki sam problem ;( z tym, że na sześć ryb pięć ma takie plamki. Zauważyłem to już prawie dwa tygodnie temu. Sam nie wiem czy to może być wina walk w akwarium?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem czy dobrze zrobiłeś zmieniając yellow'kowi karmę na spirulinę. Powiem więcej wiem, że zrobiłeś źle. Yellow to ryba mięsożerna a Ty jej zmieniłeś na "trawę".

Czarne plamy pysiom po prostu czasem się pokazują czy to po walce czy jeszcze coś innego. Teraz już nie pamiętam, ale był temat o plamach u red redów. Z czasem po prostu znikają.

Opublikowano

Przypuszczam że to nie jest powód pokarmu. Ja u samiczek saulosi u siebie też widziałem takie plamki na pysku , a po czasie same z siebie znikły bez żadnych zmian w pokarmie np. Nic nie robiłem i same z siebie znikły, więc mogą to być zwykłe starcia :)

[102] Malawi

Opublikowano

Ja przychylam się do tego, że to jednak tylko starcia. Zastanawiam się czy nie wynika to z tego że samic jest zbyt mało - w moim przypadku 3. Może gdyby było więcej ta agresja rozkładałaby się trochę inaczej. Ale to tylko przypuszczenie.

Opublikowano

Nie ma co panikować. Walki wśród samic też się pojawiają. Nic jej nie jest. Dała którejś rybie z bani i tyle. Za jakiś czas to zniknie. Martwić się można jak będzie miała rany na ciele. Zostaw ją. Niech sobie plywa, niech walczy. To zwykłe limo. U mnie przynajmniej raz w miesiącu każda samica ma takie otarcie na pysku.

Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Dokładnie ;) jeszcze kilka postów wcześniej wspominałem o samicach , a przed chwilą dosłownie widziałem walkę dwóch samców które świrowały przy dnie aż piach wzburzyły i naznaczyły siebie nawzajem podobnymi śladami ;)

[102] Malawi