Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, wiem, że od dawna się nie odzywałem...ale pysie mam dalej, bez zmian,natomiast mam w planie zmienić im zbi0ornik i w związku z tym mam pytanie, może macie pomysł gdzie mogę dostać (zamówić) akwarium, którego podstawą jest 1/2 okręgu?:) Interesuje mnie szkiełko o pojemności ok 300-400l.

Pozdrawiam

Opublikowano

Hej

powiem szczerze że nie spotkałem sie jeszcze z takim akwa i nie wiem czy któryś producent oferuje coś takiego.

Sam mam akwarium którego podstawa jest 1/4 koła i jak tak sobie teraz na nie patrzę to faktycznie chyba jest techniczna możliwość wykonania takiego ustrojstwa opartego na 1/2 koła.

Tylko czy to ma sens. Wygięta szyba, choć daje poczucie głębi to jednak zniekształca i to dość znacznie. W przypadku 1/4 koła to jest jeszcze do zniesienia ale w przypadku 1/2 koła to zostaje Ci już tylko patrzenie z przodu bo z boków to raczej sobie nie pooglądasz.

Do tego dochodza jeszcze ewentualne problemy z umiejscowieniem sprzętu w akwa itp.

Ja akurat nie miałem wyboru. biorąc pod uwagę rozkład mebli w moim salonie tylko akwarium o takim kształcie dało mi możliwość zakupienia zbiornika o dosyć sporej pojemności (ja mam ok 360l). Jednak gdybym tylko miał taka możliwość to postawiłbym klasyczne prostokątne(np200x50x60)

Tak więc przemyśl to jeszcze.

pozdro

Opublikowano

Staram się wyobrazić wielkość tego akwa... 400 litrów przy wysokości 50 cm to owo półokrągłe akwa będize miało niecałe półtora metra długości /średnicy/ i w najgłębszym miejscu z 70 cm. Taka trochę nieszczęśliwa większa szklanka. :?

No i druga sprawa /to już pytanie do znawców/ jak wyglądałaby wytrzymałość takiej półokrągłej szyby czołowej? Bo po mojemu... chyba słabiutko...

I jakbym miał coś radzić w kwestii udziwnień. Sam mam heksagona - 235 litrów /"bo taki ładny i nietypowy"/. Ale jakby ktoś teraz powiedział, żeby zamienić na klasyczną 240, to sie ani chwili nie zastanawiam.

Opublikowano
Hej, wiem, że od dawna się nie odzywałem...ale pysie mam dalej, bez zmian,natomiast mam w planie zmienić im zbi0ornik i w związku z tym mam pytanie, może macie pomysł gdzie mogę dostać (zamówić) akwarium, którego podstawą jest 1/2 okręgu?:) Interesuje mnie szkiełko o pojemności ok 300-400l.

Pozdrawiam

Kiepska sprawa- nie ma na rynku tak mocno giętych szyb.

Jedyne, po mojemu wyjście to kupno zbiornika akrylowego ale licz się z duzymi kosztami. Jak będziesz zainteresowany podeslę Ci namiary na firmę, która robi takie zbiorniki z akrylu.

Opublikowano

sluchaj... jezeli juz podajesz link to podawaj konkretny. okreslenie gdzies tutaj na takim serwisie to lekka przesada, zwlaszcza ze wyszukiwarka nic nie znajduje.

Opublikowano

hehe... chyba za krotko spalem. :D sorki. Nie mozna powiedziec, ze zdjecie wymiata bo jest ekhm.... ogolnie rzecz biorac malutkie. To pewno najwieksza z akrylowych rur jaka byla na rynku.

Opublikowano

"gdzieś tutaj" - bo na tym "konkretnym linku" :twisted: jest kilka zdjęć i trzeba zjechać trochę w dół :D:D - to specjalna informacja dla tych, którzy spali za krótko :twisted:

Opublikowano

Ale faktycznie, pfpp, jak sie ogląda to co Ty wygrzebałeś, to słowa Mjunszajn, żeby "się liczyć z dużymi kosztami" nabierają nowego znaczenia :? Takie coś dla przeciętnego akwarysty.... ech...