Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
lutowałeś te kable, skręcałeś? Czym zaizolowałeś przewody, zwykła izolacja czy rurki termo kurczliwe? Nie ma przebić? Z tego co widzę na aukcjach to jest tam kabel 3 żyłowy który należy połączyć z jakąś wtyczką, połączenia narażone są na straszną wilgoć i skraplającą się wodę.

Również posiadam w/w naświetlacze. Podłączyłem je na dwa przewody (włącznik + wtyczka- bez uziemienia), trzeci (żółto/zielony) po prostu wisi luzem w środku naświetlacza więc nie było sensu go lutować. Zakleiłem je dość "ciasno" taśmą izolacyjną, oczywiście każdy z osobna ;) nast. wszystkie razem. Przebić :cool: nie ma. Co do wilgoci... Naświetlacze spełniają normę IP66 więc są przystosowane do pracy na zewnątrz budynków w każdych warunkach atmosferycznych. Wg. mnie taka parująca woda nic im nie zrobi (przynajmniej u mnie nic jeszcze nie zrobiła - odpukać ;) ).

Pzdr.

Opublikowano

polecam też powrót do wałkowanego tematu o oświetleniu, który swego czasu założył stan76, gdzie także omówiono rozwiązania z symulacją świtu i zmierzchu - Reflektor Halogen Led

Myślałem, że najprościej walnąć wspomniane wyżej halogeny, które można wpiąć bezpośrednio do solar engine - http://www.ibis.krakow.pl/solar_engine_symulator_switu_zmierzchu.html Z opisu wynika, że funkcjonować to powinno też z oświetleniem opartych na świetlówkach, jak rozumiem tu warunkiem jest elektroniczny statecznik, chyba ze określenie statecznik DIM oznacza coś jeszcze. Minusem, choć takim tylko trochę, jest tu stały czas rozjaśniania i ściemniania ustawiony na godzinę.

Omówiono też rozwiązania na systemie RAMPA http://www.ibis.krakow.pl/rampa_miekki_start_led.html Tu możliwości regulacji czasu jest sporo więcej.

Opublikowano

Witam. Naświetlacze które widzisz w mojej sygnaturze mają barwę 4800k. Zamieniłem je i obecnie posiadam 6500k (na dniach postaram się popstrykać jakieś aktualne zdjęcia). Rozstaw miedzy nimi to ok. 30cm (odległość mierzona między bocznymi krawędziami naświetlaczy).

Pzdr.