Skocz do zawartości

Brązowy nalot na piachu i kamieniach

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

żeby nie zakładać nowego tematu dołączę się prosząc o identyfikacje tego czegoś ze zdjęcia i jak sobie z tym radzić

f1i3.jpg[/url]

robię podmiany co tydzień w ilości około 25% wody a i tak mam to co tydzień, zwłaszcza w przedniej części zbiornika

Opublikowano

Witam po dłuższej przerwie. Minęły trzy tygodnie od zastosowania Silicarbonu. Preparat spełnił wszystkie moje oczekiwania. Nie obserwuję brązowych nalotów na kamieniach, szybach, ale najważniejsze piasek jest takiego koloru jak 21 dni temu. Podmianę robię nadal co tydzień, parametry w normie i zero nalotów. Silicarbon działa :-P

Dziękuję jeszcze raz wszystkim którzy poświęcili swój czas i włączyli się w mój post:-P

I jeszcze jedno.

Gdyby pojawiły się brązowe naloty to czy będzie to świadczyć o wyczerpaniu się zdolności absorpcyjnych preparatu?

Opublikowano

Mam pytanie bo dzisiaj doszedł mój silicarbon włożyłem w pończochę i profilaktycznie przepłukałem wodą zrobiła się jak herbata w związku z tym mam pytanie czy należy go jakoś specjalnie przygotować lub wypłukać boję się, że zrobi mi się woda w akwarium brązowa. Na opakowaniu nie widzę żeby zalecali płukać a wciąż barwi wodę jak polewam..

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam po dłuższej przerwie. Minęły trzy tygodnie od zastosowania Silicarbonu. Preparat spełnił wszystkie moje oczekiwania. Nie obserwuję brązowych nalotów na kamieniach, szybach, ale najważniejsze piasek jest takiego koloru jak 21 dni temu. Podmianę robię nadal co tydzień, parametry w normie i zero nalotów. Silicarbon działa :-P

Dziękuję jeszcze raz wszystkim którzy poświęcili swój czas i włączyli się w mój post:-P

I jeszcze jedno.

Gdyby pojawiły się brązowe naloty to czy będzie to świadczyć o wyczerpaniu się zdolności absorpcyjnych preparatu?

Czy preparat nadal spełnia swoje założenia?.

Opublikowano

Witam,

Silicarbon mam od początku czerwca i problemy z brązowieniem piasku więcej się nie pojawiły. Po jakimś czasie robi się on lekko "podbarwiony" ale myślę że to niemożliwe żeby przez cały czas był śnieżno-biały. Kamienie gdzieniegdzie lekko pobrązowiały, ale nie dotykałem ich od 2,5 miesiąca. Bez Silicarbonu po tygodniu były brunatne. Sądzę że preparat nadal działa, choć nie ukrywam że myślałem o wymianie go na nowy.

Opublikowano

Jaką ilość tego preparatu użyłeś na jaki litraż?

Dzisiaj właśnie dotarła paczuszka z silicarbonem 500ml więc będę testował to na swoim baniaczku.