Skocz do zawartości

Brązowy nalot na piachu i kamieniach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
IMHO to są okrzemki,paluchem z szyby też usuniesz...Zielenice łatwiej się usuwa,są jakby ,,galaretkowate,,

wrzuć fotkę jak możesz.

Zamieszczałem już zdjęcia w innym temacie. Tam jednak nie było zainteresowania i nie otrzymałem żadnych wskazówek poza eljot12 http://forum.klub-malawi.pl/attachment.php?attachmentid=2812&d=1368028591l

Zamieściłbym ponownie zdjęcia ale nie mogę drugi raz załączyć tych samych

Opublikowano

Całkiem możliwe że woda w kranie jest bogata w krzemiany. Myślałem już o tym dlatego zastosowałem http://sklep.roslinyakwariowe.pl/brightwell-aquatics-extrax-phos-600g-p-10987.html?osCsid=6df84e45f95e8 niestety bez efektu. Może ten preparat Sery jest lepszy ale czy nie tylko do wody morskiej?

To co też zaobserwowałem to brak nalotu w czasie zaciemnienia a potem pojawiał się jak zwykle.

Zastanawiające jest też to że nie ma go na kamieniach w miejscach zacienionych oraz na piachu poza zasięgiem jarzeniówek.

Opublikowano

Najbardziej "hardcorowa" opcja to spróbować przygotowania wody od początku, robi tak np. aarset. Wtedy masz pełną kontrolę nad minerałami.

Opublikowano
Zastanawiające jest też to że nie ma go na kamieniach w miejscach zacienionych oraz na piachu poza zasięgiem jarzeniówek.
Pewnie są tylko w mniejszej ilości, światło sprzyja rozwojowi wszystkich glonów.
Opublikowano
Najbardziej "hardcorowa" opcja to spróbować przygotowania wody od początku, robi tak np. aarset. Wtedy masz pełną kontrolę nad minerałami.

Nie bardzo to rozumiem. Jeżeli woda w kranie jest bogata w krzemiany to co restart.

Opublikowano

wszystko ok tylko jak zgromadzić 200 litrów wody i rozumiem że wtedy przy każdej podmianie też woda z filtra ro. A co z absorbentami krzemianów?