Andrzej Głuszyca Opublikowano 24 Maja 2013 #12 Opublikowano 24 Maja 2013 miałeś okrzemki czy np.zielsko? To były zielenice.. efekt był taki ,że wyglądało to jak pył... Osadzało się wszędzie... Po dotknięciu palcami schodziło bez problemu>
nemo Opublikowano 24 Maja 2013 Autor #13 Opublikowano 24 Maja 2013 IMHO to są okrzemki,paluchem z szyby też usuniesz...Zielenice łatwiej się usuwa,są jakby ,,galaretkowate,, wrzuć fotkę jak możesz. Zamieszczałem już zdjęcia w innym temacie. Tam jednak nie było zainteresowania i nie otrzymałem żadnych wskazówek poza eljot12 http://forum.klub-malawi.pl/attachment.php?attachmentid=2812&d=1368028591l Zamieściłbym ponownie zdjęcia ale nie mogę drugi raz załączyć tych samych
eljot Opublikowano 24 Maja 2013 #14 Opublikowano 24 Maja 2013 Poprawiłem twojego linka aby odsyłał do konkretnego zdjęcia nie całego tematu. Jak już pisałem jest to dość dziwne. Możliwe że masz kranówę bardzo bogatą w krzemiany i z każdą podmianą dostarczasz okrzemkom nowego budulca. Spróbowałbym ze stricte absorberem krzemianów np. http://korale.pl/sera-silicate-clear-500g.html .
nemo Opublikowano 24 Maja 2013 Autor #15 Opublikowano 24 Maja 2013 Całkiem możliwe że woda w kranie jest bogata w krzemiany. Myślałem już o tym dlatego zastosowałem http://sklep.roslinyakwariowe.pl/brightwell-aquatics-extrax-phos-600g-p-10987.html?osCsid=6df84e45f95e8 niestety bez efektu. Może ten preparat Sery jest lepszy ale czy nie tylko do wody morskiej? To co też zaobserwowałem to brak nalotu w czasie zaciemnienia a potem pojawiał się jak zwykle. Zastanawiające jest też to że nie ma go na kamieniach w miejscach zacienionych oraz na piachu poza zasięgiem jarzeniówek.
nabe Opublikowano 24 Maja 2013 #16 Opublikowano 24 Maja 2013 Najbardziej "hardcorowa" opcja to spróbować przygotowania wody od początku, robi tak np. aarset. Wtedy masz pełną kontrolę nad minerałami.
eljot Opublikowano 24 Maja 2013 #17 Opublikowano 24 Maja 2013 Zastanawiające jest też to że nie ma go na kamieniach w miejscach zacienionych oraz na piachu poza zasięgiem jarzeniówek. Pewnie są tylko w mniejszej ilości, światło sprzyja rozwojowi wszystkich glonów.
nemo Opublikowano 24 Maja 2013 Autor #18 Opublikowano 24 Maja 2013 Najbardziej "hardcorowa" opcja to spróbować przygotowania wody od początku, robi tak np. aarset. Wtedy masz pełną kontrolę nad minerałami. Nie bardzo to rozumiem. Jeżeli woda w kranie jest bogata w krzemiany to co restart.
eljot Opublikowano 24 Maja 2013 #19 Opublikowano 24 Maja 2013 Nie bardzo to rozumiem. Jeżeli woda w kranie jest bogata w krzemiany to co restart. Nabe chodzi o przygotowanie wody przepuszczonej przez RO.
nemo Opublikowano 24 Maja 2013 Autor #20 Opublikowano 24 Maja 2013 wszystko ok tylko jak zgromadzić 200 litrów wody i rozumiem że wtedy przy każdej podmianie też woda z filtra ro. A co z absorbentami krzemianów?
Rekomendowane odpowiedzi