Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

Wiem, że o płochliwości było już kilka tematów. Niestety nie znalazłem porady, która by mi pomogła rozwiązać problem. Proszę o pomoc w zlokalizowaniu przyczyny płochliwości w moim akwarium.

Moje akwarium to 160 litrów (100x40x40)

NO2 niewykrywalne.

NO3 nie przekracza 30mg/l (podmiana 30 litrów raz w tygodniu lub 2 razy w zależności od stężenia NO3).

PH ok. 7,8

Wydaje mi się, że wpływ na płochliwość ma dekoracja. Mianowicie pysie znalazły sobie wiele kryjówek i wychodzą tylko na jedzenie lub jak niema nikogo w pobliżu akwarium.

Żywienie urozmaicone (10 pokarmów)

Opsada:

sprengerae (4+1)

saulosi (2+1)

caeruleus (prawdopodobnie 2+2)

glonojad (2)

Pozdrawiam Wszystkich

Opublikowano

Obsada do wymiany... ja tu bym nie trzymał więcej niż jeden gatunek, imo to moze być jedna z przyczyn. Druga sprawa to taka czy to zaczęło się teraz czy od zawsze?

Może zmieniłeś swietlówke, dekoracje lub co innego?

Opublikowano

Akwarium założyłem 8 miesięcy temu. Przez pierwszy miesiąc było ok. ale brak stabilności w akwarium doprowadził do wielu problemów zdrowotnych i od tamtej pory są płochliwe. Myślę, że stabilne warunki są ok. 6 miesięcy. Ustawienie kamieni i świetlówkę zmieniłem ok. 3 miesięcy temu ponieważ myślałem, że to pomoże. Obecne ustawienie jest gorsze niż poprzednie. Nie zauważyłem walk między gatunkami. Jak się nie ruszam to pływają swobodnie .

Opublikowano

Znaczy jakie te warunki stabilne tam są?? Musisz zostawić jeden gatunek, że się jeszcze nie gryzą to nic nie znaczy. Podaj parametry to zobaczymy co tam piszczy. Raczej szukałbym powodów w wodzie lub oświetleniu.

Opublikowano

Jaki masz oświetlenie? Może mają zbyt jasno. Wiem że to również ma wpływ na płochliwość ryb.

Opublikowano

bidzi,

Też pomyślałem o oświetleniu, ponieważ pysie nie podpływały do lustra wody tylko czekały aż pokarm opadnie. Od tygodnia włączam jedną świetlówkę Power-Glo. Druga była standardowa kupiona razem z pokrywą.

Pozdrawiam

Opublikowano

Sprawdź, jaką masz twardość. Być może jest zbyt niska i ph skacze. niestabilne warunki bardzo często są przyczyną płochliwości. Już sam fakt, że ten parametr masz raczej w dolnym przedziale powinien zwrócić uwagę, bo mały spadek i już woda jest zbyt kwaśna...

Opublikowano

Dzięki,

Tego testu nie posiadam ale w poniedziałek kupię. Test ph robię raz w tygodniu i zawsze wychodzi mi jednakowy kolor. Wczoraj kupiłem grys koralowy włożyłem do filtra oraz kilka wapieni w celu podwyższenia ph.

Opublikowano

MateuszT,

Kupiłem test SERY. Twardość węglanowa wynosi 10dKH.

Co jeszcze powinienem sprawdzić?

Nadmienię, że w piątek zmieniłem dekorację. Pysie mają mniej kryjówek. Myślę, że jest trochę lepiej.

Pozdrawiam