Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dyskusja się rozgrzała. Ja piszę, Wy zbijacie pomysły i to jest naprawdę super. Szczególnie lubię to "weź se poczytaj" i nie mówię tego z sarkazmem bo to mądra uwaga.

Podsumowując: zdecydowałem na utrzymanie obsady:

Melanochromis cyaneorhabdos - maingano 1+3

Pseudotropheus saulosi 1+4

Jaki trzeci gatunek zaproponowalibyście do takiego składu i w jakich ilościach 1+???

Opublikowano

1+4 Metriaclima sp. elongatus chewere

lub

1+4 Metriaclima sp. elongatus mpanga

lub

1+4 Metriaclima sp. daktari

Opublikowano

Ale zaczyna nam rosnąć wątek a tak niewinnie się zaczął. I na forum jest to jeden z najbardziej rozpowszechniony obsada do 240L.

Proszę poczytaj masz tu bardzo dużo obsad do 240/300 i możesz na tej podstawie ułożyć swoją własną. Tylko pamiętaj o upodobaniach żywieniowych. Owocnej lektury :-)

http://forum.klub-malawi.pl/obsady-zbiornikow-2013-t21076.html

http://forum.klub-malawi.pl/kazdego-cos-kolorowego-przykladowe-obsady-t13997.html

Opublikowano

Samiec mpangi potrafi ostro zlać saulosiemu, wybrałbym chewere bo:

1. jest inny i nie powinien wchodzić w drogę

2. bo go mam i jest mega :D :D :D

Opublikowano
2. bo go mam i jest mega

Zgadzam się :D

Miałem je z saulosi w 150cm i było OK. Oczywiście chewere rządził a saulosi się podporządkował - bez strat w płetwach i łuskach ;).

Opublikowano

Przypuszczam, że dostanę po głowie, ale podjąłem decyzję i wybieram Pseudotropheus flavus

Pseudotropheus flavus 1+3 - dopóki nie osiągną 5-6 cm pozostaną z obsadą

Pseudotropheus saulosi 1+3

Melanochromis cyaneorhabdos - maingano 1+3

Opublikowano
Pseudotropheus flavus nie należy do "elongatusów"!

Poprawione.

A propo tej ryby spotkałem się z opisem - także na stronie klubu malawi - że samice Pseudotropheus flavus nie posiadają atrap jajowych. Wszystkie młode, które zakupiłem (mają ok 2 cm max) i mają żółtawe punkty na płetwie. Trochę mnie to zdziwiło bo facet w zoologicznym przekonywał, ze na razie nie wiadomo co jest co. Jednak znalazłem film na, którym samica też ma taki punkt

I co o tym myśleć?

Opublikowano

A niedawno tu w innym temacie pisaliśmy sobie o flavusach, jeden z naszych userów (piotrolla) twierdzi ze flavus nie jest odlawiany od 1985r i ciekawi mnie co to za gatunek robi za prawdziwego flavusa u nas w handlu :o