Renton Opublikowano 8 Maja 2013 #1 Opublikowano 8 Maja 2013 Jak się czyta saulosi czy saulosa? maingano czy mangano?
Perez666 Opublikowano 9 Maja 2013 #2 Opublikowano 9 Maja 2013 Sałlozi i majngano(tak wymawiamy), a piszemy saulosi i maingano.
harisimi Opublikowano 9 Maja 2013 #3 Opublikowano 9 Maja 2013 A powinniśmy pisać saulosi i cyaenorhabdos a mówić sałlozi i łamać sobie jezyk tak jak sie pisze przy tym drugim . Swoja drogą dobrze że poławiacz saulosi miał takie łatwe imię Joanjohnsonae też miło brzmi to chyba mówimy dżoandżonsonae lecz nie dam sie pociąć .
Renton Opublikowano 9 Maja 2013 Autor #4 Opublikowano 9 Maja 2013 Dobrze, że czasami trafia się jakiś Melanochromis interruptus Przydałaby się stronka z wymową fonetyczną niektórych nazw.
harisimi Opublikowano 9 Maja 2013 #5 Opublikowano 9 Maja 2013 Nazewnictwo to mieszanina łaciny, angielskiego a nawet greki więc order temu, kto stworzy taki słownik .
kunta Opublikowano 9 Maja 2013 #6 Opublikowano 9 Maja 2013 Do tego w poszczegolnych krajach jeszcze inaczej sie wymawia. Jak sluchalem Ada to w niektorych momentach zeby nie zdjecia to bym nie wiedzial o jakiej rybie mowi :-) Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Raffy Opublikowano 9 Maja 2013 #7 Opublikowano 9 Maja 2013 Ja z kolei slyszałem ze nazwy łacińskiej się nie odmienia i wymawia się tak samo jak piszemy
Maciej Opublikowano 9 Maja 2013 #8 Opublikowano 9 Maja 2013 Ja również to słyszałem Raffy. Np. nie możemy napisać/powiedzieć: kupiłem 6szt. Hong
kunta Opublikowano 9 Maja 2013 #9 Opublikowano 9 Maja 2013 Tylko ze duzo nazw to nie sa nazwy lacinskie, tylko wymyslone przez czlowieka na czesc badaczy, eksporterow i innych takich. Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
harisimi Opublikowano 9 Maja 2013 #10 Opublikowano 9 Maja 2013 To jak po łacinie powiedzieć joanjohnsonae jak to Aśka Dżonson w nazwie . Jakoś nie wierze w to, że Edek mówi to nie po angielsku.
Rekomendowane odpowiedzi