Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój 240 litrowy baniak stoi na standardowej szafce o rozmiarach 1200x400x600mm.

prosta.jpg

Niestety, szafka ta, nijak pasuje do wystroju pokoju, w którym chce postawić akwarium.

W związku z czym, zastanawiam się nad zaadoptowaniem do tego celu szafki RTV o rozmiarach 1210x550x650mm.

gem-121-65-cm-patyczak-komoda-rtv.jpg

Jak myślicie, czy taka szafka wytrzyma obciążenie jakim będzie 240l akwarium z kamieniami i piachem?

Nóżki wykonane są z nieznanego mi rodzaju, ale litego drewna.

stolikrtv.jpg

Każdy z modułów szafki RTV skręcany jest ze sobą śrubami, tak na przykład

- blat górny składa się z 3 elementów (czarnego, zielonego i szarego),

- blat dolny składa się z 2 (szarego i czerwonego).

Jak widzicie na rysunku czerwona część dolnego blatu jest tak naprawdę ramką, zastanawiam się, czy przypadkiem zielona cześć górnego blatu także nie okaże się ramką.

Gdyby jednak tak się okazało, mógłbym spróbować rozkręcić 3-elementowy blat i usunąć zieloną ramkę, po czym skręcić ze sobą element czarny z szarym.

1. Jak myślicie, czy z dolnego blatu także usunąć czerwoną ramkę?

2. Czy niezbędne będzie także dodanie na środku półki dodatkowych nóżek?

3. Plecy w stoliku RTV to zwykła dykta, czy ją także powinienem zamienić na płytę?

Opublikowano

Z czego jest zrobiony czerwony i zielony element?

Jeżeli nawet z płyty wiórowej to luz, nawet takie tylko obrzeże nie jest jakoś specjalnie podatne na ściskanie.

Lepiej napisz z czego są zrobione nóżki bo jeżeli jest to szafka z IKEI to może to być papier wypełniony na końcach kawałkami drewna i tego bym się obawiał najbardziej

Opublikowano

Na pewno zielona część jest tego kształtu co czerwona, ale myślę, że w niczym to nie przeszkadza.

Czy niezbędne będzie także dodanie na środku półki dodatkowych nóżek?

Ja bym dodał, ale nie na środku półki tylko pod pionową płytą dzielącą szafkę z półkami.

Opublikowano

Do Kunta:

Czerwony i zielony element to na pewno jakiś rodzaj płyty wiórowej.

Nóżki wykonane są z nieznanego mi gatunku, ale litego drewna.

Do Marek_z_81:

Oczywiście dodam dodatkową podporę pod pionową płytą dzielącą szafkę.

Do Maciek:

Niestety firma, która produkowała te meble 5 lat temu, już nie istnieje.

Szukałem takiej okleiny, ale nie znalazłem.

Opublikowano

Cześć moim skromnym zdaniem, jeżeli i się uda to wywal czerwony i zielony element, tym bardziej że to jak piszesz jest tylko ramka a nie całościowa płyta. Uzyskasz wtedy jednolitą bryłę, a zewnętrzne boki będą całkowicie podparte. Pod "środkową" pionową przegrodę tak jak zamierzasz daj wsparcie. Na tył postaraj się o płytę meblową dociętą na wymiar, to zdecydowanie wpłynie na nośność konstrukcji. Ewentualnie jeszcze ale to już od ciebie zależy decyzja, można by nóżki przyciąć tak, aby z listwą maskującą dolną tworzyły jednolitą powierzchnię. Pozdrawiam;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

To ja się podepnę do tematu... zastanawiam się właśnie, na czym tu postawić zbiornik 240 l... i też myślałam o szafce takiej typu rtv powiedzmy, ale czy w takiej szafce zmieści mi się filtr zewnętrzny ( w planach chyba hw 303 lub 304 )??? Czy wejdzie na wysokość, jeśli wysokość samej szafki jest 38 cm ( zewnętrzna )?

Opublikowano

Niestety filtr HW-303 nie zmieści się w takiej szafce. Jego wysokość to 43cm + zawory + węże da nam ok 50-55cm wysokości. HW-304 jest jeszcze wyższy, ma 48,5cm wysokości.

Pzdr.