Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam problem, zauważyłem że mam dużo ślimaków ale nie świderków tylo tych takich okrągłych :oops: , wiem że są zbędne. Co zrobić żeby ich nie było, dodam że w baniaku grasuje też niezła banda świderków. Czy zagłodzone pyszczaki zjadają ślimaki? Jakieś podpowiedzi co robić????

Posted

pytanie jak duże masz pyszczaki bo prawidłowość jest prosta im wiekszy pyszczak tym zje wiekszego ślimaka, tzn jak masz już dorosłe zatoczaki to narybek nie da im rady ale jak pysie podrosna to się z nimi skutecznie rozprawią - oczywiście przyda sie wtedy ograniczenie karmienia ryb aby je zachęcic do polowanie :wink:

Posted

No to jestem spokojny, pyszczaki są już spore ale jest ich za mało (tylko 7) ale to przejściowe. Więc niech się ślimaki :):) mnożą a ja zaoszczędze na pokarmie :P pozdrawiam

• 4 weeks later...
Posted

jest jeszcze jeden sposób na ślimaki a mianowicie wziąć zwykłą marchewkę ugotować ją na bardzo miękko i wsadzić do akwarium najlepiej na noc, rano na marchewce będą poprzyklejane dziesiątki ślimaków jak nie setki (jeśli jest ich tyle), wtedy wyciągamy marchewe wraz z intruzami.

Pozdrawiam!!

Posted
jest jeszcze jeden sposób na ślimaki a mianowicie wziąć zwykłą marchewkę ugotować ją na bardzo miękko i wsadzić do akwarium najlepiej na noc, rano na marchewce będą poprzyklejane dziesiątki ślimaków jak nie setki (jeśli jest ich tyle), wtedy wyciągamy marchewe wraz z intruzami.

Pozdrawiam!!

Z mbuną ten numer nie przejdzie :lol: . Ja jak wrzucałem gotowaną marchewkę, to znikała w ciągu paru minut...