Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś ktoś mi pisał że z węgla mogą wypłukiwać się drobinki mogące drażnić ryby i to może być powodem ocierania (niestety teraz nie znajdę :(). Pewnie chodziło o ten "gorszy" gatunkowo, który potrafi się rozpaść przy dłuższym kontakcie z wodą. Osobiście bym go wywalił, swoje zadanie po 5 dniach już spełnił.

--------------

Ocierają się cały czas tak samo, czy po podmianie bardziej?

Opublikowano

Proponuje używać uzdatniacza, odstanie wody pozbawi ją chloru ale niekoniecznie niespodzianek które mogą zafundować nam wodociągi. Niestety prawdopodobnie przez taką niespodziankę straciłem samca Fryeri :(. Więcej sobie nie odpuszczę uzdatniacza przy podmianie.

Opublikowano

Jakim pokarmem karmisz ryby? Rozpisz się proszę na ten temat.

Myśląc dalej u mnie ocieraja się nieraz po podmianie bo mam chlorowaną wodę. Sprawdź zawartość chloru w internecie w wodzie w twoim rejonie. Czy czuć chlor jak nalewasz wodę do wiadra?

Opublikowano
nie .... zawsze odstawiam wodę na tydzień

Piotrek, tydzień woda stoi w wiadrach? Bez żadnej cyrkulacji, napowietrzania ta woda gnije, a rozwijają się w niej wszelkie drobnoustroje - łącznie z tymi niepożądanymi! Wystarczy jak woda postoi dobę. Jeśli masz mase chloru w niej, użyj uzdatniacza. Kto wie, może dlatego masz problem z ocieraniem się rybek?

Opublikowano

Spoko zacznę używać uzdatniacza, jakiś konkretny? I czy występują jakieś większe butle :)

Co do karmienia to posiadam narazie:

*new life SPECTRUM cichlid formula ( sinking pallets)

*NEW ERA rift lake green cichlid pallets ( takie podłużne miękkie pałeczki)

*TROPICAL spirulina forte 36% spirulina ( płatki)

*z&m cichlid granular

* miksturka własnej roboty z : brokuł, ogórek, czosnek, brine shrimp ( roz na 2 tygodnie)

Karmie 2 razy dziennie na przemian, niedługo po zapaleniu światła ok 11 i ok godz przed zgaszeniem ok 21.