Skocz do zawartości

Problem z wodą ;-/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej!

Od jakiś 2 tygodni mam wieli problem z klarownością wody. Nie wiem czy wpływ na to ma jakiś rozrost glonów (kamienie tła i dekoracji osadzane są brązowym osadem , ale nie jak w przypadku okrzemek (punktowo) tylko warstwowo przybierają z dnia na dzień na intensywności)

Wodę podmieniam systematycznie co tydzień w ilości ok. 35l odstaną ok. 20 min oczywiście uzdatnioną.

Ok 2 tyg gdy zauważyłem ze woda mętnieje w szybkim tempie , zauważyłem ze podczas odlewania jej do brodzika miała kolor lekko żółtawy. Przyciemniłem wiec zbiornik przez ok 4 dni , włączając światło tylko w trakcie jedzenia i sytuacja sie troszkę polepszyła , choć woda nie wyglądała dalej klarownie , gdy miną tydzień - ponownie podmieniłem 35 l wody , z godzinę może woda była nawet przyzwoita , ale po kilku godzinach znów zmętniała. Nie wiem teraz czy ciągle jestem atakowany przez pierwotniaki, za krótko wodę mam odstaną , czy po prostu ten brązowy osad który zapewne jest prognostykiem glonów mi tą wodę zanieczyszcza. W akwa mam od 2,5tyg świderki , filtr wewn. tymczasowo aquaszut - [w naprawie weipro 800] , filtr zewn. JBL 500 [był w 100% biologiczny , ale na czas oczekiwania na weipro wyjąłem z niego węgiel i dałem w jednym koszyku gąbki] Zbiornik oświetlam od 10-22 zazwyczaj (30W AquaGlo -tył, 30W PowerGlo-przód) Rybki (15 szt) karmie małymi porcjami 3 razy dziennie ,raz w tyg głodówka ;) Akwarium ma ponad 2 miesiące przy czym ryby pływają od 5 tyg.

NO2 - 0.0

NO3 - 10-20mg/l

PH - 8 KH -9 GH - 17

Sorka że tak sie rozpisałem ,ale chciałem ująć wszystkie szczegóły.

Link do zdjęcia:

:arrow:http://www.speedyshare.com/698352792.html lub :arrow:http://www.bts.net.pl/ragazzo/problem.JPG

To zdjęcie takżę jest z dzisiejszego dnia , ale nie odzwierciedla tak tej tragedi jak na zdjeciu powyższym.(robione na innych ustawieniach)

:arrow:http://www.speedyshare.com/464541384.html lub :arrow:http://www.bts.net.pl/ragazzo/3czerwca2007.jpg

Thx! Wielkie!

Opublikowano

Wszelkie takie "zaburzenia" świadczą o zaburzeniach biologi zbiornika, ale na podstawie tego oipsu i tych fot to ciężko coś poradzić - zwłąszzca że na fotach tak jak wspomniałes tragedi nie widać - widac za to duży rozrost glonów - tak samo wspomniałeś o lekko żółtawym kolorze , tylko co to dla ciebie jest lekko ? bo intensywny rozrost glonów i żóta barwa wody świadczy o większym stężeniu NO3 ale że nie wiem jaki to kolor jest faktycznie to tylko taka hipoteza, i tu się zastanawiam na ile ten test jest wiarygodny bo wiem ze np test zooleka na NO3 to potrafi się strasznie mylić - jakiego ty testu użyłeś oraz czy taki sam wynik wyszedł przy paru badaniach. inna hipoteza choć połączona z powyzsząto taka że jak grzebałes w kubełku to bakterje poniosły za duze straty.

Jęsli w zachowaniu ryb nie am jakiś zmian to nic nie kombinuj - tzn kontroluj parametry, profilaktycznie zmniejsz porcje żywieniowe, jak masz to możesz też dolewac np Nitrivec z Sery i czekać.

Opublikowano

hej!

Testy są SERA zarówno na NO3 i NO2 i nie mam od długiego czasu problemu z tymi parametrami.(testy robię średnio co 4 dni) A woda jest taka jak widać na zdjęciu "problem.jpg" podchodząca pod jasno żółtawo-brązową.

Widoczność jest taka , że jak patrzę z prawej strony akwa na ten kamień popękany to ledwie go widać - a to jest tylko 120cm ;/

Co do ryb , to normalnie sie zachowują , wczoraj jedna mi padła saulosi - ale nie wiąże tego faktu z powyższym problemem wody. Tej rybie wyskoczyła jakby biała dziurka pod prawą płetwą boczną , nawet zauważylem ze w tym miejscu jakby wyszły odchody - nieciekawie to wyglądało. Chcialem ją odłowić ale sie nie dała...

Opublikowano

wczoraj jedna mi padła saulosi - ale nie wiąże tego faktu z powyższym problemem wody. Tej rybie wyskoczyła jakby biała dziurka pod prawą płetwą boczną , nawet zauważylem ze w tym miejscu jakby wyszły odchody - nieciekawie to wyglądało. Chcialem ją odłowić ale sie nie dała...

Jakiś 2 tyg temu miałem ze swoim saulosi dokładnie identyczny problem. Jak czytałem twojego posta to przez chwilę myślałem że to ja go napisałem. Na prawym boku ryby pojawiła się dziura. Po 2 dniach zrobiła się jeszcze większa i w pewnym momencie zauważyłem że wychodzą przez nią odchody. 3 dnia dziura była tak duża że zdecydowałem o eutanazji ryby i wylądowała w zamrażarce. Wszystkie pozostałe ryby do tej pory zachowują się normalnie i nie widać na nich żadnych niepokojących oznak. Nawet ta chora zachowywała się prawie normalnie: jadła, pływała, nawet potrafiła się stroszyć gdy podpływały do niej inne ryby.

Ktoś jeszcze spotkał się z czymś takim?

pozdro

Opublikowano

hej!

Vertex , ja szukałem w galerii chorób taki objaw ale niestety nie znalazłem , szkoda mi jej było zachowywała się podobnie jak twoja - jadła , poruszała sie normalnie , tyle ze wzbudziła moje podejrzenie gdy zobaczylem że często przebywa za rurką odpływu filtra zewn. Mam to nawet na zdjęciu , jak ktoś chce to pokaże .Na szczescie reszta ryb zachowuje się ok.

Wracając do tematu , czy ma ktoś jakieś propozycję na poprawę klarowności mojego akwarium?

Pozdrawiam