Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie w sprawie pysków saulosi. Chodzi o to że dużo czasu spędzają pod skałkami a jest moment że latają po akwa szczególnie podczas karmienia. Czy jest to jakiś etap zaklimatyzowania w nowym miejscu? Są u mnie od 22 kwietnia br.Chodzi o to że wszystkie siedzą pod skałami i każda w innym miejscu:)

[102] Malawi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam,

podczepie się do temtu, zeby nie zakładać nowego ;)

tak w szybkim skrócie mam 8 małych pyśków i nowy baniak 126l od około 4 tyg, wszystko było ok z zachowaniem maluchów aż do momentu, kiedy jeden z nich kilka dni temu zmarkotniał, nabrał dziwnych szaro-fioletowych pasków i kropek na mordce, nie wiem czy to ma związek z wybarwianiem, ale to chyba za szybko. Maluchy maja po ok 3-4cm. Do tej pory wszystkie były bardzo żywe, ciekawskie i ruchliwe, i tak jest cały czas, oprócz tego jednego. Jest zdecydowanie mniejszy od pozostałych i od kilku dni siedzi sobie gdzieś na uboczu , praktycznie większość czasu spędza na dnie, mało pływa, nie podpływa kiedy karmie, nie jest ciekawski, nie skubie i nie harcuje jak pozostałe. Czyżby to naturalna selekcja braci go wykańcza ? Cóż mu może dolegać? Dołączam zdjęcie pyśka i prosze o sugestie ;)

post-13692-14695713976237_thumb.jpg

Opublikowano
witam,

podczepie się do temtu, zeby nie zakładać nowego ;)

tak w szybkim skrócie mam 8 małych pyśków i nowy baniak 126l od około 4 tyg, wszystko było ok z zachowaniem maluchów aż do momentu, kiedy jeden z nich kilka dni temu zmarkotniał, nabrał dziwnych szaro-fioletowych pasków i kropek na mordce, nie wiem czy to ma związek z wybarwianiem, ale to chyba za szybko. Maluchy maja po ok 3-4cm. Do tej pory wszystkie były bardzo żywe, ciekawskie i ruchliwe, i tak jest cały czas, oprócz tego jednego. Jest zdecydowanie mniejszy od pozostałych i od kilku dni siedzi sobie gdzieś na uboczu , praktycznie większość czasu spędza na dnie, mało pływa, nie podpływa kiedy karmie, nie jest ciekawski, nie skubie i nie harcuje jak pozostałe. Czyżby to naturalna selekcja braci go wykańcza ? Cóż mu może dolegać? Dołączam zdjęcie pyśka i prosze o sugestie ;)

Może by trzeba zrobić testy wody i zobaczyć czy faktycznie parametry wody źle zadziałały na rybę.Jeśli to nie parametry ,to można by go odizolować od reszty i zobaczyć czy coś się zmieni;)

[102] Malawi

Opublikowano

Przedobrzyłeś, młode pysie w takim wieku są wrażliwe na stres i przez pierwsze kilka tygodni trzeba ostrożnie się z nimi obchodzić, najmniej grzebania w akwarium i bardzo małe karmienie. Przez pierwszy tydzien po zakupie zero karmienia, znajdą to co zyje/rosnie w akwarium. To działa na wszystkie gatunki, tylko mbuna często to 'łapie'. Oczywiście znajdą się tacy, którzy twierdzą, że wszystko zrobili na opak i grało ale zajmuję się z nimi trochę zawodowo i trochę hobbystycznie i wiem, że maluchy naprawdę są wrażliwe na to. A efekt jest taki na zdjęciu, coś jakby początek bloata - brzuch moze im puchnąć, siadają przy dnie i szybciej oddychają i potem padają. Zawsze zaczyna to od jednej ryby, potem przechodzi na kolejne chociaz tez nie musi - czasem na jednej poprzestaje, a reszta wychodzi zwyciesko. Ja bym zbadał no3 i w razie potrzeby zrobił podmianę i przegłodziłbym je z 2dni, potem lekkostawny pokarm w płatkach np. sprulina namaczana w metrodinazolu i zero grzebania w baniaku itp. bo przez stres (zmiana akwarium, przenosiny, grzebanie w akwarium) namnażają się bakterie typu areomonas i kłopot gotowy. Działaj i będzie ok, powodzenia.

• Dziękuję 2
Opublikowano
bo przez stres (zmiana akwarium, przenosiny, grzebanie w akwarium) namnażają się bakterie typu areomonas i kłopot gotowy. Działaj i będzie ok, powodzenia.

Aeromonas salmonicida? To coś nowego, opowiadaj Raffy jakie masz z tym doświadczenia w hodowli akwariowej.

Opublikowano

Wszystko jest opisane na tropheusach, bo z tą bakterią atakującą zwierzeta roslinozerne miałem już do czynienia podczas pierwszego tygodnia :D hodowli tropheusów w dawnych czasach. Za bardzo nie mam czasu zeby sie rozpisywac a weny nie mam wiec daję linka

np. http://forum.tropheus.com.pl/index.php?action=vthread&forum=3&topic=1646

To b. często jest mylone z bloatem, niedziwne ;) Ta choroba dotyka chyba tylko afrykanskie roslinozerne ryby (chociaz yellowy tez raz na to zapadły)