pozner Opublikowano 7 Kwietnia 2016 #201 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Czyżby poobiednia sjesta ? Najpierw jest oczekiwanie na papu przy szybie, a potem sjesta
Post_Mortem Opublikowano 8 Kwietnia 2016 #202 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 U mnie yellow się ganiają, młode mdoki się gryzą a te które miały być szogunami są najspokojniejsze chyba że to same samice Widzę Kolego, że pomimo przedstawionych argumentów przemawiających przeciwko umieszczeniu w 375 litrowym zbiorniku Copadichromis borleyi Kadango, mimo wszystko się zdecydowałeś na te ryby. Kiedyś zapewne sam uznasz, że nie był to dobry pomysł, ale wtedy decyzja o konieczności pozbycia się tych ryb niestety nie będzie łatwa i gwarantuję, że będzie Ci cholernie przykro....
Merlot Opublikowano 8 Kwietnia 2016 #203 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Widzę Kolego, że pomimo przedstawionych argumentów przemawiających przeciwko umieszczeniu w 375 litrowym zbiorniku Copadichromis borleyi Kadango, mimo wszystko się zdecydowałeś na te ryby. Kiedyś zapewne sam uznasz, że nie był to dobry pomysł, ale wtedy decyzja o konieczności pozbycia się tych ryb niestety nie będzie łatwa i gwarantuję, że będzie Ci cholernie przykro.... Tak zdecydowałem się na te ryby, gdyż napewno, w niedalekiej przyszłości powstanie wiekszy baniak :-) inaczej bym ich nie brał :-)
Post_Mortem Opublikowano 8 Kwietnia 2016 #204 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Tak zdecydowałem się na te ryby, gdyż napewno, w niedalekiej przyszłości powstanie wiekszy baniak :-) inaczej bym ich nie brał :-) I to jest właściwe podejście do akwarystyki :-) W takim razie trzymam kciuki za nowy projekt.
Merlot Opublikowano 8 Kwietnia 2016 #205 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 I to jest właściwe podejście do akwarystyki :-) W takim razie trzymam kciuki za nowy projekt. Wiesz projekty już są w głowie Jednak nie mogę co miesiąc zmieniać akwarium Na razie spokojnie obserwuję co dzieje się w aktualnym szkle. Na pewno Copadichromis borleyi Kadango rosną znacznie szybciej niż Mdoki i Yellow
tom77 Opublikowano 31 Lipca 2016 Autor #206 Opublikowano 31 Lipca 2016 (edytowane) Nie żebym się skarżył, ale mam wrażenie, że przy okazji obecnych zmian na Forum - Artykuł (w pierwszym poście tego wątku) został totalnie wykastrowany (nie tylko ze zdjęć, ale i wielkości liter itd). Jego przejrzystość, atrakcyjność i o co w ogóle "come on" - stały się zerowe. Szkoda A może to przejściowe ? Edytowane 31 Lipca 2016 przez tom77
Merlot Opublikowano 2 Października 2016 #207 Opublikowano 2 Października 2016 (edytowane) Odkopie trochę temat Właściwie pytanie do Toma77 i innych autorów tekstu. Oczywiście jest to tylko pomysł, nie plan, lub funkcjonujący już model. Mamy tutaj 3 grupy, ale czy np. z tych 3 grup nie można zrobić 4 gatunków ? Przykładowo: 1. Tonowiec przykładowo 2+4 2. Skalniak przykładowo 1+3/4 3.Kopacz 1+2 4.Wyjadacz 2+4 Edit. Dlaczego pytam o połączenie kopacza z wyjadaczem ? Moje Mdoki nie bardzo chcą przekopywać piasek, podobnie jak Yellow (jedynie między skałami). Nie chce aby robiły się u mnie strefy beztlenowe w piasku, a codziennie też nie chce nim mieszać bo szkoda mi stresować ryb. O Ślimakach nawet nie chce słyszeć Edytowane 2 Października 2016 przez Merlot
tom77 Opublikowano 2 Października 2016 Autor #208 Opublikowano 2 Października 2016 1/ Artykuł powstał w 2013r. Myślę, że miał swój udział w odbudowaniu względnej popularności non-mbuny. 2/ Od tego czasu wzbogaciliśmy się (my jako Forum) o nowe doświadczenia. Dnia 28.03.2016 o 23:07, tom77 napisał: Od długiego czasu sygnalizuję, że w artykule będą dokonane korekty. Czytelnicy wątku, części potrzebnych zmian się domyślają. Brak czasu odwleka kompleksowe ogarnięcie tematu (wraz ze współautorami). 3/ Zmiany te nie będą szły w stronę 4 gatunków w akwa 150cm. Raczej zwiększenia liczebności gatunku quasistadnego (wynika to z ankiety o Placidochromisach), nadal minimalizowania liczby brzydkich samic. Z wielu względów najprawdopodobniej nie będzie prostego przeniesienia algorytmu z artykułu "o 200cm". Argumenty (m.in. Poznera i Twój) o potrzebie wyraźniejszego niż do tej pory zaznaczenia potrzeby zróżnicowania zachowaniowego, też będą w jakiejś formie uwzględnione. Być może jedną z trzech "obowiązkowych" grup będą stanowiły toniowe Copadichromisy (ten pomysł na pewno spodobałby się zarówno Harisimiemu i Jjackowi (dla którego idealnymi obsadami są Lethrinopsy z Copadichromisami)) 4/ Brak czasu jest realny, u mnie np sprawy prywatne, art "o 200cm", zakładanie nowego zbiornika itd itp spowodowały, że ostatnio zabrakło mnie nawet na spotkaniu w barze Janusz z Plezim, Poznerem, Spiochem i innymi Kolegami !! Merlot - zwróć też uwagę, że po kilku latach obecności na Forum, trudno jest utrzymać równe tempo, nie bójmy się tego słowa, pisarskiej aktywności (ale to tak tylko na tzw marginesie). 5/ Najpierw dokończę Art "o 200cm" (będzie rozbudowany), potem naprawa szkód w tym wątku (spowodowanych przez zmianę softu) (już zaczęta). Potem zmiany w naszym Artykule (z konsultacją z autorami, na pewno z dyskusją w wątku, może ankietą, w każdym razie porządnie) 6/ Merlot - w Twoim przypadku, do 7 mdok i 5 yellow - powinieneś dodać toniowego Copadichromisa. 77/ Powyższa obsada na pewno nie będzie mogła być wykluczona w nowym algorytmie, bo jest rewelacyjna !!!!!
marcin1ja1 Opublikowano 2 Października 2016 #209 Opublikowano 2 Października 2016 Jeżeli potrzebujesz kopaczy to najbardziej nadają się Lethrinopsy lub Aulonocary. Wydaje mi się, że i tak nic nie przebije fossorochromisa rostratusa. On potrafi cały dzień przesypywać piasek. No ale to już jest ryba na minimum 200cm.
Merlot Opublikowano 2 Października 2016 #210 Opublikowano 2 Października 2016 Tom pisałem Ci już na PW jakiego Copadichromisa zamówiłem Czyli rozumiem, że żaden kopacz typu Aulonocary odpada ? 5 minut temu, marcin1ja1 napisał: Jeżeli potrzebujesz kopaczy to najbardziej nadają się Lethrinopsy lub Aulonocary. Wydaje mi się, że i tak nic nie przebije fossorochromisa rostratusa. On potrafi cały dzień przesypywać piasek. No ale to już jest ryba na minimum 200cm. Sprawa z Lethrinopsami wygląda tak, że mogłyby się nie dogadać z Yellow, bo też lubią uciekać w skały (bynajmniej z tego co udało mi się dowiedzieć w rozmowach)
Rekomendowane odpowiedzi