Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem w trakcie zakładania akwarium o wymiarach 250/70/70. Mam już skompletowane zamówienie na szkło z dwoma kominami, sump (300 litrów), pełną automatykę, podmiany wody, auto uzupełnienia itp. Pod akwa doprowadziłem wodę i kanalizę, więc chcę maksymalnie usprawnić tematy techniczne. Stanąłem jednak w miejscu kiedy zaczałem się zastanawiać nad oswietleniem. CHciałbnym aby było w miarę oszczędne w realizacji (nie koniecznie tanie w zakupie).

Myślałem o trzech lampach tego typu:

http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/lampy-led/4aqua-lampa-144w-p-17505.html?osCsid=5d5d4ea506006a2f75f1811689601cb5

Wiem że jest to oświetlenie typowo do morszczaka, ale myślę, że w biotopie malawii może się też sprawdzić.

Prosze o pomoc dośwadczonych kolegów i koleżanek, co o tym sądzicie?

Temperatura śwaitła tej lampy to 14000 - 20000 K z regulacją spektrum.

Opublikowano

Chodziło mi oczywiście o tanie w eksploatacji, a nie koniecznie tanie w zakupie, poprostu na to mam pewien budżet;)

--

Tak, ale HQI potrzbuję ok 900W !!! a te lampy o których pisałem pobierają 432W z wydajnością 750 - 900W. Tak więc koszty energii znacznie ograniczone

Opublikowano

Czyli myślisz Zdrowy, że będzie za dużo 3 x 144W?

Poprostu wyczytałem, ze lampa oświetla akwa o szerokości 80 cm.

3 x 80cm daje mi 240cm więc w sam raz na mój baniak

--

No to mo koledzy ćwieka nabiliście. NIe otrzymałem od dostawcy informacji na temat regulacji tego ustrojstwa, wiem tylko że w lampie jest zetsaw diod białych i niebieskich ale czy mogę rekulowac temperaturę światła, nie wiem..

14k - 20k, to trochę chyba za niebieskie światełko nie?

Opublikowano

Dzięki za cenne informacje, tak więc muszę sprawdzić tą możliwość regulacji. Dostawca poinformował mnie że można mieć do tego moduł sterujący wschodem, zachodem słońca, oświetleniem nocnym itp. Jeśli rzeczywiście są takie możliwości to moze z tą temperaturą też da się coś pomanipulować. Nie znam się ma możliwościach led..

--

znalazłem jeszcze taki opis tych lamp:

http://www.argusakwarystyka.pl/Produkty/Akwarystyka-morska/Technika/Oswietlenie/LAMPA-LED-144-WAT?node=2077