Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sławek crabro pasuje żywieniowo do wszystkich obsad bo to chyba najbardziej elastyczna ryba ( może obok sprengerae ) w bajorze. Oczywiście częściej w jeziorze spożywa wszystko w rozumieniu nie samo zielsko ale ta jej elastyczność pozwoliła własnie przetrwać kataklizmy bajora i być jednym z najstarszych gatunków. Nie mam jednak wątpliwości a Ty chyba jeszcze bardziej ( o ile pamiętam miałeś takie maleństwo ), ze w takim baniaku to mógłby być ich kotnik. Crabro zastąp czymś innym powyższe propozycje jak najbardziej OK

Opublikowano
Sławek crabro pasuje żywieniowo do wszystkich obsad bo to chyba najbardziej elastyczna ryba

Akurat tu się z tym nie bardzo chce zgodzić na krótką mete to wszystko ze wszystkim można połączyć. Myśle że P crabo nie dorósłby na samym pokarmie roślinnym do takich rozmiarów. Tak miałem tego małego potworka około 22cm.

A i owszem z innymi gatunkami tzn wszystkożercami mógłby pływać. Co do wymiarów akwa to dla niego będzie za małe 150cm a co dopiero 120c .

Opublikowano

Nie chodzi o krótką metę ale o rozwój i wbudowany w geny uniwersalizm crabro. Jego uzębienie jest dostosowane do wszystkiego i uważane jest przez Edka za majstersztyk przystosowawczy. Ryba potrafi zeskrobać splewkę z suma, zeżreć mu ikrę, skutecznie wciągnąć martwą rybkę ale i paść się jeśli trzeba na peryfitonie jak tropheops. Gatunek który przeżył 100 metrowy spadku poziomu wody i totalną degradację środowiska zachował sobie i ząbki nadające się do zeskrobywania peryfitonu. Ot takie mądre te zwierzaki ;). Ten wielofunkcyjny aparat połączony z systemem trawiennym mogącym działać jak zakład utylizacji ;) daje mu możliwość rozwijać się i na diecie roślinnej. Nie na krótką metę ale na stałe. Szybkość przyrostu czy tusza mogą być mniejsze ale ryba nie skarłowacieje i nie będzie miała jakichkolwiek negatywnych objawów braku czegokolwiek.

Opublikowano

również nie bardzo się zgodzę, na tą wszechstronną

dietę bo w necie widziałem jego sekcje z krótkimi jelitami

( nie pamiętam teraz gdzie, ale poszukam) Po prostu silna ryba o silnej woli życia...

Jeśli mowa o rybie, która miał meszek wcześniej pływała rok u mnie

na samym mięsie i wcale nie przybierała na masie to nie bardzo widzę tą rybę na spirulinie.

Opublikowano

Też nie widzę crabo w połączeniu z demonem. Z dostępnych informacji wynika że zazwyczaj ten gatunek żyje w "symbiozie" z wielkimi sumami czyszcząc je z pasożytów i kradnąc ikrę ;). Pewnie że z braku laku wciągnie zielsko ale raczej jego dieta się na nim nie opiera, i prędzej czy później całkowity wegetarianizm odbiłby się na jego kondycji.

Opublikowano

Oczywiście możecie się ze mną nie zgadzać ;) tak jak ja nie zgadzam się z Wami ale ja wierzę w tym przypadku nie we własne doświadczenie bo te mam akurat z dwóch miksów gdzie były karmione dietą kompromisową tylko w badania nad ta rybą. Czytałem bardzo ciekawy artykuł na ich temat i nie mam powodu w to nie wierzyć bo badania były Edka lub jakiegoś z ważniejszych poprzedników Edka. Jak znajdę to wam dam namiar. Temat bajorowych przygód ryb jest bardzo rozbudowany i tak caeruleus jest postrzegany jako ryba zjadająca wybrane z peryfitonu organizmy a są przecież populacje które zjadają ślimaki. Podobnie jest z crabro, występują obok sumów często co nie znaczy, że nie jest prawdą to co napisałem powyżej, choć człowiek uczy się całe życie i nie wykluczam, że inny badacz zakwestionował badania tego którego badania czytałem ja ... jednak ja nadal jestem głęboko przekonany, ze dieta wegetariańska nie wpłynie na ten gatunek negatywnie.