-
Recently Browsing 0 members
- No registered users viewing this page.
-
Widziałem takie filtry w dwóch funkcjonujących zbiornikach. Woda kryształ. A jak czyścić, ano wcale, dlatego takie duże.. A znikną za gruzem w 100 procentach. Identycznie jest w 240
-
Ło rany 😮 Do prima aprilis jeszcze parę dni Po co Ci tyle gąbki? Filtracja prawdopodobnie będzie działać bardzo dobrze, ale estetyka ...
-
@pulpet Jak zamierzasz czyścić taki filtr?
-
Z tą filtracją to trochę Cię poniosło Ten gąbkowy walec jest ohydny🤔 (sorki za szczerość) ale o gustach się nie dyskutuje, ważne aby działało. Zastanawiam się jak rozwiązałeś to wewnątrz? Jeśli włożyłeś tam pompy tak jak to widać na zdjęciu to obawiam się, że nie będzie to ciągnąć całą powierzchnią gąbki, a tylko w najbliższej okolicy pomp. Ja bym widział to tak jak na moim niechlujnym rysunku. Pompy na przeciwległych końcach, połączone rurą z nawierconymi otworami, wyloty skierowane po skosie na środek przedniej szyby i wtedy ma to sens.
-
720 mokre. Tło i podłoga takie zostają, moduły wrzucone, żeby zobaczyć kolorystykę. Filtracja uruchomiona, jakieś tam wyloty do przerobienia, ale części nie mam.Jutro podłącze jakieś światło i obadam, jak to wygląda. Dzisiaj kranówa i uzdatniacz. Jutro część wody zamienię na wodę z działających zbiorników i dołożę popłuczyn z filtrów. Parę modułów muszę jeszcze dorobić, parę wykończyć i będzie. Ale niech już dojrzewa.
-
Hej. To jest moje pierwsze akwarium, mam je już ponad pół roku. Ryby karmię 2 x razy dziennie i generalnie mają się bardzo dobrze. Na tyle, że w zbiorniku 200l mam dwa wybarwione Redy, które zajęły sobie swoje rewiry. Może już czas przy ich wilekości. wprwadzić jakiś dzień przerwy w karmieniu? Czy wg Was ryby nie są za grube / przekarmione?
-
No w sumie racja. To co łatwo pomierzalne czyli azot jest ok. Ryby też wyglądają na zdrowe. Nie tykam, niech sobie żyje
-
By KapitanCzysty · Posted
Mialem podobną sytuację jak byłem u Darka z Żor, wtedy Maison rzucił na mnie urok 🙂. Z tym, że tam były dwa WF w pełni wyrośnięte tak po ok 15 cm. Nie jestem zwolennikiem kupowania ryb WF do domowych akwariów, myślę, że takiemu F1 nic nie będzie brakować. Układ 3/6 wydaje się bardziej bezpieczny bo nawet „profesor” może się pomylić, a bufor samic będziesz miał większy. Minus z takimi 4 cm maluchami jest taki, że będziesz musiał poczekać kilka miesięcy, aż zaczną cieszyć oko. -
Sam pisałeś, że nie wpływa na parametry, bo są cały czas w normie. Więc ja bym to moczył, choć mokre chyba dość 😜. A poważnie, w kubłach, które ostatnio eliminuję i w sumie to mi jeden został, zalegało tego po kokardę. Każda praca przy filtrze siłą rzeczy wywoływała uwalnianie się tego, wymieszanego z wszystkim innym, co w fitrze zalega do akwarium. Nigdy nie zaobserwowałem jakichś negatywnym skutków. Ot chwilowe zmętnienie wody. Bez wielkich wachań testów które kiedyś robiłem maniakalnie i w zakresie dużo szerszym niż w malawkach.
-
Haha, myślałem o tym, ale na spokojnie wyprodukuję tego więcej przed startem basenu 🤣 Przepływu to nie zmniejsza w żaden sposób, co to są puste korpusy w swojej standardowej budowie, woda przez to nie przepływa, działają właśnie bardziej jak odstojniki, opada co cięższe. Mnie bardziej martwi, czy nie zachodzi tam jakiś proces, który oddaje do wody jakieś niepożądane substancje.
-
-
Topics
-
Images
Recommended Posts