Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Mrbestia napisał:

ale powtorze pytanie ... jest to ryba spokojna czy wyjatkowy agresor ???

Od początku sierpnia trzymam membe deepy ze I. sprengerae i C. demasoni. Samiec od czasu do czasu przegoni samice i rozgania bójki miedzy innymi gatunkami :) Co będzie za rok to się okaże :)

Opublikowano (edytowane)
18 hours ago, Mrbestia said:

czyli umiarkowane .....

Jestem w trakcie wyprzedazy/ zmiany obsady i zbiornikow. Moj Saulosi jest w tej chwili  w ostatnim akwarium ktore mi pozostalo; z 10 samicami saulosi, 1 mlodym samcem Saulosi i 10 sztukami 6-8 miesiecznych Afra White Hara. Ryby do sprzedazy, dwu gatunkowo w 200 litrowym akwarium z lekka ciasno, ale to chwilowy zbiornik i moj samiec zawsze zachowywal sie w ten sposob. W ciagu ostatnich 2 tygodni moj dorosly samiec Saulosi zdazyl prawie ubic mlodego samca (zdazylem w czas z pracy, od 2 tygodni mlody jest odseperowany i sie leczy), zameczyl prawie na smierc 1 samice (niby ma sie agresja miedzy samice rozdzielac...) i kompletenie teroryzuje cale reszte mieszkancow, w tym hary, ktore nie dosc, ze sa innego gatunku, to wiekszosc prawie jego rozmiarow. Probowalem w przeszlosci innych polaczen, jakikolwiek inny samiec saulosi byl kompletnie sterroryzowany i musial byc usuniety z akwarium, jedyne co dzialalo, to polaczenie ze znacznie silniejszym (i spokojniejszym) Alfa, ktory kiedy trzeba bylo, pokazywal kto jest szefem i ustawial saulosi do porzadku.  Wniosek jest jeden; z mbuna nigdy nic nie wiadomo i to ze znajomy ma najspokojnieszego samca Saulosi/Ndumbi/jakakolwiek mbuna nie znaczy, ze Ty nie trafisz kompletnego wariata. 

Edytowane przez Paulstick
Opublikowano (edytowane)

Mój samiec MD ma agresora, jak podpłynie jakaś rybka pod jego "skrytkę" od razu atakuje. Nie wiem czemu "wyblakł" był ładnie wybarwiony, a teraz 

DSC_0412.JPG

To samiczka

DSC_0391.JPG

Edytowane przez Ptoszek