Rajwus15 Opublikowano 23 Maja 2007 #1 Opublikowano 23 Maja 2007 Cześć! Mam dużą prośbę. Czy bylibyście wstanie zrobić sieć pokarmową lub parę łańcuchów pokarmowych z udziałem stworzeń żyjących w biotopie jeziora malawi i ew. co łapie "nasze" ryby tzn. jakieś ptactwo itp. Myslałem żeby rozpocząć od np. okrzemków, glonów nitkowatych czy też zielenic( ew. jakies rogatki tez mogą być)... Z góry dziekuję za pomoc! PS: Coś już skombinowałem: zielenice-zatoczki-Aulonocara maisoni-Dimidochromis compressiceps- C.caeruleus i co dalej ? drugi: zielenice- narybek m.estherae redred- Aulonocara ( jakas tam)- Nimbochormis venustus- i co dalej? Co jest wstanie zjeść takiego venustusa? Czy są w malawi jakieś BARDZO DUŻE ryby? Cytuj
mars Opublikowano 23 Maja 2007 #2 Opublikowano 23 Maja 2007 zielenice-zatoczki-Aulonocara maisoni-Dimidochromis compressiceps- C.caeruleus i co dalej ? C caeruleus to raczej nie zja Ci Dimidio jak wynika z twojego łańcucha bo ryby te raczej okupują inne strefy jeziorka - Dimidio przy brzegu w "szuwarach" a C caeruleus to istna torpeda pływająca na pełnych otwartych wodach często zwana "barakudą " z Malawi i jego głównym składnumiem menu są rybki zwane Usipia drugi: zielenice- narybek m.estherae redred- Aulonocara ( jakas tam)- Nimbochormis venustus- i co dalej? Co jest wstanie zjeść takiego venustusa? Czy są w malawi jakieś BARDZO DUŻE ryby? To stanowi pewien problem bo najcześciej literatura opisuje Malawi i pływające w nim ryby pod kątem akwarystycznym o samym jeziorze wspominając ogólnie czyli podstawoew dane geologiczno - geograficzne oraz opid biochemiczny wody a o innych zyjatkach to już wspominaja marginalnie. Z tego co czytałem oraz widziałem w TV to chyba spoza rybich drapiezników to najwieksze spustoszenie robią ptaki ale gatunków to nie znam nic a nic są jeszcze w jeziorku takie stworzenia jak hipopotamy które tez wśród swojego menu maja ryby ale czy hipopotam jest w stanie upolować mbuniaka lub venustusa to już tez ci nie powiem, sporadycznie wystepują tez tam krokodyle. Z saków to jeszcze występuja wydry i te są w polowaniu całkiem niezłe, z ssaków nalezy jeszcze pamiętać o całkiem sporej rzeszy miejscowej ludności która w sieci łapie sporo ryb i jeżeli ich nie zje to wysle w styropianowych pudełkach w swiat aby potem ryby te pływały w szkalnych baniaczkach Jeżeli chodzi o bardzop duże ryby to występują np dość powszechnie sumy które spokojnie ponad metr rosną. Cytuj
Mjunszajn Opublikowano 24 Maja 2007 #3 Opublikowano 24 Maja 2007 Czy są w malawi jakieś BARDZO DUŻE ryby? genus Lates. Do maksymalnie 200 cm. Choć akurat występujące w Malawi gatunki są mniejsze. Cytuj
Rajwus15 Opublikowano 27 Maja 2007 Autor #4 Opublikowano 27 Maja 2007 Dzieki na info jakąs tam sieć zrobiłem włączyłem w nią m.in. suma Bagrus meridionalis. Cała sieź skonczyla się na krokodylu nilowym ... Cytuj
Mjunszajn Opublikowano 28 Maja 2007 #5 Opublikowano 28 Maja 2007 Murzyna i akwaryste trzeba było dadać jeszcze:D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi