Jump to content

Obsada 120x50x50 cm

Recommended Posts

Witajcie

zastanawiam się nad przyszłą obsadą mojego 300 litrowego baniaczka. Myślałem nad połączeniem dwóch gatunków Pseudotropheus saulosi i Labidochromis caeruleus, ewentualnie zrobieniem akwarium jednogatunkowego. Tylko nie wiem, który gatunek wybrać do takiego jednogatunkowego. Może P. saulosi - samce wybarwiają się na niebiesko, a samice pozostają żółte, czyli tworzy się ciekawy kolorystyczny efekt w zbiorniku? Tylko pytanie jak u nich przedstawia się sprawa z przeżywalnością narybku w zbiorniku z dorosłymi?

kolego,

do dokładnie takiej samej bańki wpuściłem moje 2+4 saulosi(dorosłe). pomyślałem o jednogatunkowym saulosi i dopuściłem trochę narybku. zrobiło się za żółto.

dopuściłem trochę maingano - kolorystycznie się wyrównało, a i ciekawie 'społecznie'. może mało oryginalnie ,ale ładnie.

dopuszczenie narybku do dorosłych spowodowało totalną olewkę młodzieży przez starszyznę, która 'dzieliła' akwa między siebie pomijając szczeniaki. teraz po 2 miesiącach delikatnie widać pierwsze podziały terenów pomiędzy maingano.

To akwa jest zalane dwa miesiące temu i większośC ryb to podrostki,więc daleko im do tarła.

Natomiast haremik 2+4 pochodzi z poprzedniej mniejszej banieczki gdzue do tarła podchodziły, nosiły,ale narybku nigdy nie widziałem.

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

A co powiecie na jednogatunkowy zbiornik z Cynotilapia afra? Od ilu ryb zacząć, żeby było dobrze?

Oczywiście kwestia estetyki i poczucia piękna jest sprawą bardzo subiektywną, ale mimo wszystko wydaje mi się, że nie jest to dobry pomysł. Niewiadomą jest czy w takim zbiorniku będziesz w stanie na dłuższą metę utrzymać 2 samce tego gatunku, a samice z uwagi na ubarwienie nie "powalają" urokiem osobistym.

Jak dla mnie takie akwarium byłoby mało ciekawe pod względem kolorystycznym.

Natomiast C. afra jako drugi gatunek w akwarium jak najbardziej tak.

Z uwagi na uwarunkowania troficzne i temperament dobrym towarzyszem dla afr byłby L. caeruleus, o którym wspominasz w pierwszymn poście. Miałbyś wtedy silnego terytorialistę w postaci C. afra oraz przebywającego w toni wodnej L. caeruleus'a, który jest gatunkiem nie przywiązanym do substratu.

Według mnie taki układ zdałby egzamin :-)

A co powiecie na jednogatunkowy zbiornik z Cynotilapia afra? Od ilu ryb zacząć, żeby było dobrze?

Jeżeli miałbym się decydować na jedno gatunkowe to na Twoim miejscu wybrałbym Pseudotropheus demasoni :-)

A jeżeli dwugatunkowe to do demasonów dołożyłbym Metriaclima "msobo" Magunga :-)

Bardzo fajne połączenie, ale trochę bałbym się takiego zestawienia ze względu na typowo roślinne preferencje troficzne P. demasoni.

Widzę w stopce, że masz właśnie taki zestaw u siebie. Tak z ciekawości przy okazji zapytam, czy udaje Ci się pogodzić preferencje kulinarne tych rybek właśnie ze względu na dietę ? ;-)

Co demasoni to nie proponowałbym tej rybki dla początkującego. Jest to trudna rybka w utrzymaniu. Po zapoznaniu się z chowem pysi jak najbardziej jest to polecana rybka.

Kolego Post Morten takie połączenie Msobo z Demasonkiem nikomu nie wyrządzi krzywdy mam na myśli żywienie. Msobo spokojnie sobie poradzi z pokarmem roślinnym. Pisze o tym z własnego doświadczenie i z wieloletnich doświadczeń u znajomego.

Bardzo fajne połączenie, ale trochę bałbym się takiego zestawienia ze względu na typowo roślinne preferencje troficzne P. demasoni.

Widzę w stopce, że masz właśnie taki zestaw u siebie. Tak z ciekawości przy okazji zapytam, czy udaje Ci się pogodzić preferencje kulinarne tych rybek właśnie ze względu na dietę ? ;-)

Jak wiesz ;-) próbowałem połączyć Msobo z Afrą - ale jednak doszedłem do wniosku "że jednak to nie to".

Teraz próbuję z Demasoni i myślę że już nic nie będę zmieniał :-)

Co do diety - to powiem szczerze że msobo mam już dobrych kilka lat i od samego początku proporcje pokarmów to 90% roślinne, a 10% artemia itp.

Dlatego właśnie zrezygnowałem z Afry.