Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie wiesz gdzie mogę dostać coś taniej ? Zwłaszcza ta Hara bo resztę to może od znajomych wytargam

Już na początku sobie założyłeś co czego możesz później żałować. Przyzwyczaisz się do sowich pupili i ciężko Ci będzie je sprzedać(oddać) lub zamieć na inne. Może zastanów się jeszcze. Pyśki z dobrego źródła mają cieszyć Twoje oko i mają być dumą akwa.

Opublikowano

Popieram wypowiedź meszka. Kup sobie ryby z pewnego źródła , żebys zaraz nie musiał zakładac tematu ,,Co to za rybka ?"

A jeżeli chodzi o harę to rozglądałem się za nią i jest ona ciężko dostępna i zarazem nie jest tania. Cena u malawiana za F1 nie jest zła.

Opublikowano

Możesz spróbować w zoo-żyrafa na Kazimierza Wielkiego w Krakowie. Oddawałem tam kilka tygodni temu nadliczbowe ryby F1 od Malawiana.

Pozdrawiam

Opublikowano

Decydując się na Malawi musisz wiedzieć że funkcjonują w tym światku 3 obiegi ryb. W miarę pewne źródła za dość dużo pieniędzy czyli ryby F1, bardzo pewne źródło od kolegów malawistów ( najczęściej F2 ) ale będące niestety incydentalne i ograniczone oraz ograniczające się do pewnych osób a nie wszystkich, trzeci obieg to źródło bardzo loteryjne ... sklepy akwarystyczne,giełdy i quasi hodowcy spoza grona zaufanych.

Możesz oczywiście kupić ryby z trzeciego źródła a mając farta mieć je piękne ( moje pierwsze saulosi, sprengerae były z akwarystyka i dalej z giełdy w Łodzi. Te pierwsze były śliczne. Ryzyko jest jednak takie, że kupisz tanio a po pół roku dostaniesz depresji ;) bo to brzydactwo które ci wyrośnie ani nie nadaje się do upiększania akwa ani do oddania komukolwiek. Szczególnie narażone są najpopularniejsze gatunki ( yellow, saulosi, socolofi ) bo różni kosmici je wychowują ;). Cena początkowa w tych pewnych sklepach nie jest niska ale ryby prawie pewne. Kupić byś musiał faktycznie około 30 ryb. Wybór należy do Ciebie ;).

Teraz sam wybór ;) pasiasty terytorialista jakim jest saulosi z drugim pasiastym terytorialistą jakim jest hara. Dla m nie w 120tce troszkę ryzykowne rozwiązanie. Do realizacji ale może być tez tak jak u mnie gdy połączyłem saulosi z socolofi wymiana samców itp. Decydując się na 3 gatunki możesz mieć większe stadka niż ja gdy miałem 4 gatunki wiec próba wielosamcowości ( choćby czasowej ) w przypadku terytorialistów wręcz obowiązkowa. Tak więc proponowałbym zakup po 10-12 szt. młodych ryb U sprengów wielosamcowość prawdopodobna więc też warto spróbować a wiec 10-12 szt. Teraz pytanie jak to sie zakończy. Nioe chcę sie powtarzać ale chybaw moim arcie na serwisie albo u saulosi albo u socolofi opisałem problemy jakie miałem ... zresztą nie jedyny ;). IMHO odpuść sobie wiec jednego z terytorialistów i daj ryby mniej terytorialne ... elongatusy, melanochromisy czy labidochromisy lub jeśli ci się podoba IMHO cudną rybę P. livingstonii który jednak nie jest muszlowcem tak jak wcześniej wszyscy myśleli ( włącznie z Koningsem ;) )

• Dziękuję 2
Opublikowano

Dobrze mówicie tylko boje się, że wydam z 500 zł na rybki a coś pójdzie nie tak i tyle kasy pójdzie do piachu. Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z akwarystyką, transportem ryb itp itd. Chciałbym zacząć od czegoś tańszego i wiem, że odbije się to na "jakości" ryb. Dziękuje wszystkim za pomoc, mam jeszcze troszkę czasu do startu baniaka więc wszystko na spokojnie sobie przemyśle :)

Pozdrawiam i spokojnego weekendu życzę :)