Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od około dwóch tygodni moje ryby dziwnie ocierają się o piasek. Potrafią przypłynąć całą długość akwarium ocierając się, przekręcają się na bok i trą o piasek raz jednym bokiem, raz drugim. Nie wiem czy to wynik parametrów wody, czy może są chore.

Akwarium: 250 litrów 100x50x50

Obsada akwarium:

pseudotropheus saulosi 2+6

pseudotropheus elongatus mphanga 4

Filtracja:

biologiczny - JBL CristalProfi e901 zasypany ceramiką

mechanik - Aqua Szut Turbo 750 z podpiętą gąbką

Parametry wody (mierzone dzisiaj)

Testy kropelkowe JBL:

pH - 8,0

NO2 - 0,05

NO3 - 40

NH4 < 0,05

Testy kropelkowe Sera:

kH - 10 dkH

gH - 24 dH

Ryby karmię dwa razy dziennie.

Podmiana wody raz w tygodniu 10%

Opublikowano

Rozumiem, że powinnam zwiększyć podmiany wody.

Podmiany robię raz w tygodniu - w sobotę, ile wody powinnam podmienić ?

Podejrzewam, że powodem zbyt wysokiego NO3 może być:

1) za słaby filtr mechanczny, ponieważ gąbka nie zbiera wszystkich zanieczyszczeń i zalegają one na piasku w miejscu gdzie cyrkulacja jest za słaba.

2) zbyt częste i zbyt obfite karmienie ryb. Może powinnam się ograniczyć do karmienia raz dziennie, dopóki NO3 nie spadnie do 10 ?

Opublikowano
Bez paniki. Takie no3 to jeszcze nie problem. Jedna podmiana 35 procent za tydzien druga 35 procent a pote co tydzien po 25procent. Nie schodz nizej.

Wysłane z LG L9

Dlaczego nie można niżej? Jak ktoś musi to i niech robi 50.proc.cotygodniowo ;)

Opublikowano

Zmierzyłam parametry wody z kranu. Aby dokładnie ocenić jaka woda trafia wraz z podmianami do akwarium, zrobiłam wszystkie testy.

Nie wiem czy to istotne, ale oprócz ocierania się o piasek zauważyłam jeszcze jedno dziwne zachowanie u moich ryb.W 250 litrowym akwarium pływa 12 ryb ok 5-6 cm.

7 z nich (6 samiczek saulosi i jeden zniewieściały samiec saulosi) plywa w jednym roku w górę i w dół. Przestają tak pływać tylko na czas karmienia.

Wszystkie 4 pyszczaki wydłużone trzymają się górnych części akwarium. Tak więc widać tylko jedną rybę - pana i władcę akwarium samca alfa saulosi.

Czy to normalne zachowanie, takie pływanie w górę i w dół na okrągło? Pływały tak pierwszego dnia gdy je wpuściłam do akwarium, pomyślałam, że to ich reakcja na stres spowodowany nowym miejscem. Akwarium mam 7 miesięcy, więc dlaczego znowu to robią?

Parametry wody kranowej:

Testy kropelkowe JBL:

pH - 7,6

NO2 - 0,025

NO3 - 5

NH4 < 0,05

Testy kropelkowe Sera:

kH - 13

gH - 25

Opublikowano

Czym karmisz?

Pytam, bo ktoś wspominał na forum że po Hikari ryby się ocierają.

Sam zauważyłem, że jak podam Hikari Gold to ryby przez ok 5-10 minut się drapią (o dziwo po cichlid excel sinking już nie).

Opublikowano

Przypatrz się rybom z bliska, czy nie mają malutkich białych kropeczek na płetwach bądź ciele i czy nie mają jakichś uszkodzeń mechanicznych.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Czym karmisz?

Pytam, bo ktoś wspominał na forum że po Hikari ryby się ocierają.

Sam zauważyłem, że jak podam Hikari Gold to ryby przez ok 5-10 minut się drapią (o dziwo po cichlid excel sinking już nie).

Nie karmię Hikari.

Lista pokarmów, którymi karmię moje ryby:

- Naturefood Premium Cichlid Plant

- Naturefood Premium Color plus

- OSI Spirulina Flakes (płatki)

- Spirulina super forte Tropical (granulki)

- OSI Cichlid Aquarium Flake Food

- 2x w tygodniu artemia

Przypatrz się rybom z bliska, czy nie mają malutkich białych kropeczek na płetwach bądź ciele i czy nie mają jakichś uszkodzeń mechanicznych.

Moje ryby nie mają żadnych plamek ani urazów mechanicznych. Nie ma braków w łuskach, płetwy nie są ponadgryzane.