piotriola Opublikowano 23 Marca 2013 #91 Opublikowano 23 Marca 2013 Stał na półce tydzień, zrobił się biały. Trzeba moduły 24 godziny po wyjęciu z formy moczyć.
Sir_Yaro Opublikowano 23 Marca 2013 Autor #92 Opublikowano 23 Marca 2013 Widzę, że mój pomysł chwycił. :-) Bardzo fajne skałki wyszły. Wysyłane z mojego Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk 2
lufa555 Opublikowano 23 Marca 2013 #93 Opublikowano 23 Marca 2013 Skałki fajne. Widzę, że moczone lepiej wyglądają? Znaczy się mocniejsze? Mówiłem: słuchać budowlańca A teraz z innej beczki: próbujecie zmierzyć pH wzorami ale to tak na zdrowy rozsądek chyba nie wyjdzie. Przecież te 2 próbki wody mają inną twardość węglanową. Poza tym na pH mają wpływ: pora dnia, wilgotność, zawartość związków organicznych i nieorganicznych. Można sobie mierzyć wzorami jak znamy 100% skład chemiczny roztworu. Chemikiem nie jestem ale Wasze obliczenia wydają się być błędne.
piotriola Opublikowano 24 Marca 2013 #94 Opublikowano 24 Marca 2013 Mile widziane dobre porady, dzięki Sir yaro i Lufu555
Sir_Yaro Opublikowano 24 Marca 2013 Autor #95 Opublikowano 24 Marca 2013 A teraz z innej beczki: próbujecie zmierzyć pH wzorami ale to tak na zdrowy rozsądek chyba nie wyjdzie. Przecież te 2 próbki wody mają inną twardość węglanową. Poza tym na pH mają wpływ: pora dnia, wilgotność, zawartość związków organicznych i nieorganicznych. Można sobie mierzyć wzorami jak znamy 100% skład chemiczny roztworu. Chemikiem nie jestem ale Wasze obliczenia wydają się być błędne. przeciez to ta sama woda. tylko ze w jednej byla skałka, a w drugiej nie. Po za tym ja chciałem jakies wartosci przyblizone poznac... Ale wychodzi, że nie jest to ważne bo tydzień mocenia wystarczy aby pH nie rosło powyżej 8.5 co jest wartoscia zupełnie akceptowalną
maximusgs Opublikowano 29 Marca 2013 #96 Opublikowano 29 Marca 2013 Świetna robota :)U siebie również bedę robił coś takiego ale skupie się na całym tle + moduły oczywiście.
Sir_Yaro Opublikowano 29 Marca 2013 Autor #97 Opublikowano 29 Marca 2013 Chcesz zrobić formę z całej ściany skalnej ?
Sir_Yaro Opublikowano 30 Marca 2013 Autor #98 Opublikowano 30 Marca 2013 Przytachałem nowy kamulec do domu Miałem niestety mało silikonu i nie byłem pewien czy starczy na całość. Razem wyszło około pół kg. Potem dodałem środek tiksotropujący aby silikon sie spływał po kamieniu. W ten sposób uzyskałem konsystencje gęstego gluta. No i szybko zacząłem maziać cały kamień: Rada na przyszłość. Taki duży kamulec trzeba robić w dwoje albo silikon rozrobić na 2 partie. Pod koniec pracy silikon zaczął już sieciować i ciężko było poprawiać niedoróbki. Dodatkowo kładzenie tylko jednej dość cienkiej warstwy to jest jazda po bandzie. Forma w wielu miejscach jest bardzo cienka, a czasem zostają dziury których nie było totalnie widać podczas rozprowadzania silikonu. Poprawianie tego po zdjęciu formy z kamienia jest dość trudne. Trzeba kłaść 2 warstwy przy czym myślę, że pierwsza powinna być rzadka - lekko spływająca, a druga gęstsza - już bardziej usztywniająca. Po 4h kamień z silikonem owinąłem metalową siatką. Luzy pościskałem kombinerkami i podobijałem gumowym młotkiem. Siatka dzieki temu ma mniej wiecej formę kamienia i pasuje dość ściśle do silikonowej formy. Reszta to już raczej formalność. CX5 rozrobiony do rzadkiej, lejącej się konsystencji był wlewany partiami co jakieś 10 minut. Razem, NA OKO poszło z 2-3kg. Następnego dnia wyjąłem nowy odlew z formy. Teraz ładuję miśka do wanny na długą kąpiel
piotriola Opublikowano 30 Marca 2013 #99 Opublikowano 30 Marca 2013 Ładny kamień, moja skała 30 cm waga 1 kg. Po pierwszym nanoszeniu cr dałem drobną siatkę pcv i dalej cr łącznie 3 warstwy nanoszone pędzlem.
Sir_Yaro Opublikowano 30 Marca 2013 Autor #100 Opublikowano 30 Marca 2013 A mozesz jakos pokazac jak ta siatka wyglada i jak wyglada kopia kamienia od wewnątrz ?
Rekomendowane odpowiedzi