Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dosyć długo. Bo aby wyłapać szczegóły trzeba lać bardzo rzadką masę. Zwykle zalewałem formę wieczorem, a wyjmowałem rano lub po powrocie z pracy. Przez kolejne 24h był jeszcze dość delikatny.

Forma nie pęka jest z dobrego silikonu. :-)

Wysyłane z mojego Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk 2

• Dziękuję 1
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witaj . Po roku postanowiłem zrobić sobie nowego kamyka, formy silikonowe ukryłem w piwnicy. Miałem wolne to do dzieła, kamyk wyszedł jednak przy zdejmowaniu matrycy silikon rwie się. Straciłem formę, wcześniej robiłem kilka modułów i było ok, miałeś takie zdarzenie.:sad:

Opublikowano

Jeszcze mi sie niegdy nie porwała. Moze za cienką warstwe położyłeś? sylikon formierski jest elestyczny ale wątpie aby wytrzymał wszystko... :)

Albo moze złe proporcje przy rozrabianiu ?

Opublikowano

te odlewy ktore ja mam wygladaja ciagle tak samo. Ale nie uzywałem ich juz pół roku więc trudno mi powiedzieć jak jest. Ale szczerze wątpię aby po tak krótkim czasie coś sie z nim mogło dziać...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sir_Yaro, rewelacyjny wątek.

Panowie, potrzebuję informacji. Jakie jest zużycie silikonu na m2.

Oczywiście średnie, zdaje sobie sprawę, że będzie zależało od faktury i rzeczywistej powierzchni wzoru.

Zamierzam zrobić tło do baniaka. W sumie jakieś 5m^2, ale nie na masach betonowych tylko na żywicy.

Muszę sobie policzyć koszty. Czy opłaca się robic samemu, czy może zamówić coś w stylu BTN u firm zajmujących się odlewami do ogrodów, fontannami, i tego typu badziewiem :) większość jest tragiczna, ale można znaleźć perełki...

naprawdę szacun za robotę :)

Opublikowano

Zużycie jest zaskakująco duże. O ile pamiętam to na odlew tej kwadratowej foremki o powierzchni ~¼ m² użyłem około 1.5 - 2l silikonu.

Na samą powierzchnię poszło ok 1l ale boki, detale i pogrubienie warstwy silikonu wymagało kolejnej partii. Mozna to rozpoznac po kolorach. Biały to silikon kupiony wczesniej (½ lub 1l) - miał wystarczyć na całość. I w sobote musiałem jechać 30km aby dokupić kolejny litr.

Btw. moją formę mogę wypożyczyć bo używam ją raz na 3-4 miesiące.