Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jakiś czas temu prosiłem o poradę dotyczącą czy w 120L można do trzech synodontisów dołożyć 3, 4 saulosi. Ogólnie zostało mi to odradzone.

To mnie zniechęciło do zakupu saulosi.

Jakieś 3 tygodnie byłem w sklepie zoologicznym i natrafiłem na zbiornik w którym trzy 3 saulsoi były upakowane z liczną gromadą innych dużych pyszczaków. Sulsoi były totalnie zmaltretowane, poobgryzane płetwy, ciągła ucieczka itp. W odruchu współczucia zakupiłem te trzy rybki. Doszedłem do wniosku, że bez róznicy gdzie padną u mnie czy tu w tym przerybionym zbiorniku w sklepie.

Odziwo po trzech tygodniach saulosi pięknie sięrozwinęły nabrały ciała, urosły, odrosły im pletwy. Po tym okresie czasu sam już mogę odpowiedzieć czy saolosi i synodontisy mogą żyć razem. Odpowiedź brzmi tak. Oba gatunki totalnie się ignorują i nie wchodzą w żadne interakcje. Jestem zadowolony z tego przypadkowego połączenia.

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Jeden z saulosi, zaczął zmieniać kolor, jego żywy żółty kolor lekko zszarzały, pojawiły się jakby szare pionowe pasy na ciele, a końcówki płetw zrobiły się wręcz niebieskie.

Dodam, że żre i pływa tako samo żywo jak zwykle.

Załączyłem też zdjęcia, pierwsze parę dni po kupnie oraz kolejne z dnia dzisiejszego:

stare:

przedd.jpg

z dzisiaj:

96975022.jpg

Co sądzicie?

Z góry dzięki za każdąodpowiedź :)

Opublikowano
Jakiś czas temu prosiłem o poradę dotyczącą czy w 120L można do trzech synodontisów dołożyć 3, 4 saulosi. Ogólnie zostało mi to odradzone.

Po tym okresie czasu sam już mogę odpowiedzieć czy saolosi i synodontisy mogą żyć razem. Odpowiedź brzmi tak.

Okres za krótki na wyciąganie wniosków - ryby są młode ( 3 synodontisy - pewnie się okaża L-x , akwarium malutkie.

Skoro zostało to odradzone, a Ty nadal się upierasz przy swoim, to nie szukaj przyklasku, wątpie, by ktoś zmienił zdanie.

Zamykam.

Opublikowano

Dziwię się,że akurat odradzenie łączenia mbuny z sumami zniechęciło cię do kupienia saulosów. Wg mnie to bez związku.Brawo za niezłomną postawę,ale

trzy tygodnie to za krótki czas żeby wyciągnąć jakiekolwiek wnioski hodowlane w akwarystyce. Poczekałbym z opinią np. rok. Pozdrawiam :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.