Tomash Opublikowano 14 Lutego 2013 #1 Opublikowano 14 Lutego 2013 Witam, Jakiś czas temu prosiłem o poradę dotyczącą czy w 120L można do trzech synodontisów dołożyć 3, 4 saulosi. Ogólnie zostało mi to odradzone. To mnie zniechęciło do zakupu saulosi. Jakieś 3 tygodnie byłem w sklepie zoologicznym i natrafiłem na zbiornik w którym trzy 3 saulsoi były upakowane z liczną gromadą innych dużych pyszczaków. Sulsoi były totalnie zmaltretowane, poobgryzane płetwy, ciągła ucieczka itp. W odruchu współczucia zakupiłem te trzy rybki. Doszedłem do wniosku, że bez róznicy gdzie padną u mnie czy tu w tym przerybionym zbiorniku w sklepie. Odziwo po trzech tygodniach saulosi pięknie sięrozwinęły nabrały ciała, urosły, odrosły im pletwy. Po tym okresie czasu sam już mogę odpowiedzieć czy saolosi i synodontisy mogą żyć razem. Odpowiedź brzmi tak. Oba gatunki totalnie się ignorują i nie wchodzą w żadne interakcje. Jestem zadowolony z tego przypadkowego połączenia. Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Jeden z saulosi, zaczął zmieniać kolor, jego żywy żółty kolor lekko zszarzały, pojawiły się jakby szare pionowe pasy na ciele, a końcówki płetw zrobiły się wręcz niebieskie. Dodam, że żre i pływa tako samo żywo jak zwykle. Załączyłem też zdjęcia, pierwsze parę dni po kupnie oraz kolejne z dnia dzisiejszego: stare: z dzisiaj: Co sądzicie? Z góry dzięki za każdąodpowiedź
slawek gorol Opublikowano 14 Lutego 2013 #2 Opublikowano 14 Lutego 2013 Jakiś czas temu prosiłem o poradę dotyczącą czy w 120L można do trzech synodontisów dołożyć 3, 4 saulosi. Ogólnie zostało mi to odradzone. Po tym okresie czasu sam już mogę odpowiedzieć czy saolosi i synodontisy mogą żyć razem. Odpowiedź brzmi tak. Okres za krótki na wyciąganie wniosków - ryby są młode ( 3 synodontisy - pewnie się okaża L-x , akwarium malutkie. Skoro zostało to odradzone, a Ty nadal się upierasz przy swoim, to nie szukaj przyklasku, wątpie, by ktoś zmienił zdanie. Zamykam.
nabe Opublikowano 16 Lutego 2013 #3 Opublikowano 16 Lutego 2013 Dziwię się,że akurat odradzenie łączenia mbuny z sumami zniechęciło cię do kupienia saulosów. Wg mnie to bez związku.Brawo za niezłomną postawę,ale trzy tygodnie to za krótki czas żeby wyciągnąć jakiekolwiek wnioski hodowlane w akwarystyce. Poczekałbym z opinią np. rok. Pozdrawiam
Sir_Yaro Opublikowano 16 Lutego 2013 #4 Opublikowano 16 Lutego 2013 A rybka to albo nie saulosi albo po prostu samiec
Rekomendowane odpowiedzi