Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym się dowiedzieć, czy filtr JBL e1501 powinien tak pracować jak na niżej załączonym filmiku.

Chodzi mi o to, iż przeglądając to forum często czytałem, że jest bezszelestny, że można przy nim spać. Jednak mój egzemplarz trochę buczy (można się przyzwyczaić) oraz słychać "chlupot" wody, dodam, że nic z niego nie cieknie, był odpowietrzony i pracuje już prawie 4 tygodnie. Patrzyłem na wnętrze i jedyny mankament uszczelka pod głowicą, która jest trochę za duża jak na te ramki i przez to nie do końca jest spasowana, wirnik jest bez zarysowań.

Jest to mój pierwszy filtr zewnętrzny i nie miałem porównania z innymi kubłami.

Jak myślicie czy to jest normalne, czy kwalifikuje się do naprawy gwarancyjnej?

Czy można coś jeszcze z tym pokombinować?

[ame]www.youtube.com/watch?v=uMFJuBtSDYg[/ame]

Link: www.youtube.com/watch?v=uMFJuBtSDYg]

a teraz działa?

------------

Akwarium 240l

bez obsady

Opublikowano

Mocno potrzasnij nim kilkanaście razy. Sprawdz czy to cos pomoże. Jezeli nie to proponuje wyjac wirnik i włożyć go jeszcze raz. Mam nadzieje ze to ci pomoze. Moja e901 chodzi idealnie.

Wysłane z LG L9

Opublikowano
Mocno potrzasnij nim kilkanaście razy. Sprawdz czy to cos pomoże. Jezeli nie to proponuje wyjac wirnik i włożyć go jeszcze raz. Mam nadzieje ze to ci pomoze. Moja e901 chodzi idealnie.

Wysłane z LG L9

Trząsłem nim kilka razy w tygodniu, naprawdę długo, przechylałem, kładłem, wyciągałem wirnik kilka razy, i nic... węże sprawdzone, szczelne

- to bulgotanie przycichnie jeśli wajchę przepływu ustawię w połowie, a buczenie trwa nadal.

Opublikowano

Wiec reklamacja. Ciesz sie ze ryb jeszcze nie masz. Nic innego ci nie pozostaje. Te filtry pracuja bardzo cicho. Wiec wada jest jakas na pewno

Wysłane z LG L9

Opublikowano

Jest głośny,zapowietrzony.Mam ten sam filtr i jest cichutko,w nocy głowę mam metr od szafki i nic nie słyszę.Próbuj jeszcze odpowietrzyć.

Opublikowano

Dziś rozmawiałem z bradzo miłym panem z ZOOLOGA we Wrocławiu, dostanę nowe uszczelki i wtedy spróbuję. On wg mnie jest odpowietrzony jak należy - dostałem instrukcję by przechylić go raz w lewo raz w prawo na ok 30 sek. - bąbelków nie było, lecz cały czas słychać było ten bulgot. No i ogólnie buczenie. Bardzo bym chciał usłyszeć te wasze ciche jbl 1501 :) bo chyba pojęcie "bezszelestne" jest szeroko interpretowane.

Opublikowano

Uwierz , chłopka co piszą ( też posiadam jbl1501) ten filtr jest naprawdę cichutki i prawie bezszelestny !

Dziwi mnie fakt ,że się jeszcze nie odpowietrzył. U mnie długo się odpowietrzał po podpięciu prefiltra hw603 , trwało to kilka dni ale w końcu sam się odpowietrzył. Ciekawe co ma wspólnego z odpowietrzeniem i głośną pracą uszczelka, przecież jakby była ,,walnięta" to by filtr przeciekał.

Opublikowano

Ten filtr mam już prawie miesiąc i mimo, że bąbelki uszły po wytrząsaniu i przechylaniu i czekaniu, bulgot pozostał. Co do uszczelki to jedyna rzecz jaka jest niesprawna ( jest za duża co powoduje skręcanie się i podwijanie się jej na koszu) i nijak się nie da jej ułożyć. Może oprócz odpowietrzania, które już próbuję kilka razy dziennie :) coś da się zrobić z buczeniem i bulgotem?