Jump to content

afra Cobue,msobo "Mgunga,Afra Deep Ndonga

wszmpl

Recommended Posts

skad ta pewnosc o krzyzowaniu sie Deep Ndonga z Cobue widzialem wiele akwarow w ktorych te ryby byly trzymane razem bez wiekszego problemu

sa to ryby o zupelnie innej kolorystyce oraz budowie

wybralem inna obsade niz polecana przez was bo akurat te reyby mi sie podobaja i wedlug bazy ryb pasuja one do siebie pod wzgledem zywieniowym

Myślę, że aż tak wiele akwariów z tymi aframi nie widziałeś bo to relatywnie rzadziej spotykane gatunki. Ryzyko krzyżowania jest ogromne a możliwości skontrolowania i powstrzymania ryb przed bastardyzacją zerowe. Oczywiście młode ryby z Twojego zbiornika nie koniecznie musza dożyć wieku dorosłego ale IMHO jest tyle ryb podobnych do afr i nadających się pod względem żywieniowym, ze tworzenie takiej przymusowej monogatunkowej obsady trochę mija się z celem. Musisz też wziąć pod uwagę to, iż wszystkie twoje ryby są terytorialne ... nie czytałem jaki masz baniak ale 3 terytorialne gatunki to ciężki chlebek.

Ok wiem ze Afra Deep Ndonga jest dosc rzadkim gatunkiem ale sporo ludzi je ma tutaj w UK wczoraj zamowilem msobo "Mgunga i dzisiaj chcialem domowic afra Cobue ale jesli maja byc z tego takie problemy to ja sobie odpuszcze czyli powinienem pozostac przy 2 gatunkach ??

myslalem jeszcze nad Cynotilapia sp. Chinyankwazi ale z tego co czytalem to dochodzi do sporych rozmiarow no i Cynotilapia czyli tez nie moge polaczyc z Afra

mam zbiornik 240L

Afra Deep Ndonga 1+3

msobo "Mgunga 1+4 ( w drodze )

wylgada mi na to ze bedzie pusto w Akwa dlatego chcialem cos jeszcze dobrac jeden gatunek

Dlaczego planujesz tak małe grupki ryb. Czy ryby będą już dorosłe ? Gdyby były młode to ja osobiście poprzestałbym na 2 gatunkach przynajmniej na razie ale wpuścił np po 10 szt z każdego gatunku zanim ryby dorosną i skasują obsadę do 1 samcowego układu możesz mieć masę frajdy. Jeśli to jednak ryby dorosłe to mógłbyś do tych 2 terytorialistów dołożyć 1 nieterytorialny ( mniej terytorialny) gatunek w małej grupie ( samiec i 3-4 samice). Przykładowo coś z elongatusów ( pomijając typowych roślinożerców ), yellow, sprengerach, Pseudotropheus livingstonii