mateusz1986 Opublikowano 2 Lutego 2013 #1 Opublikowano 2 Lutego 2013 Witam to będzie mój 2 zbiornik malawi,pierwszy miał pojemność 200l teraz przechodzę na 325l.Jest on co prawda jeszcze w trakcie realizacji ale pierwsze postępy mogę już odsłonić.Mile widziane uwagi za i przeciw;)co dodać co wywalić;)czy jakieś porady;) Akwarium: 325l wymiary 130x50x50 Podłoże: piasek kwarcowy 0,5-2,0mm ok 26kg,8kg grysu koralowego,6kg brązowego żwiru 2-4mm Wystrój: kamienie piaskowiec 80kg Oświetlenie: Pokrywa własnej produkcji wykonana ze spienionego pcv T5,1 color,1 blue,1 światlo jasne chyba 18tys k Nocne światło niebieskie led Sprzęt: Wewnętrzny atman 2000l/h mechaniczny,2 kubełki-1 tetra700 biolog 1 aquael midikani 800 biolog Tło: Czarne matowe spienione pcv Planowana obsada: 1.Labidochromis caeruleus-wiem że nie pasuje tutaj zabardzo ze względu na pokarm mięsożerny 2.Pseudotropheus demasoni 3.Maylandia estherae red red 4.Johanni red 5.pseudotropheus socolofi 6.pseudotropheus acei lub Pseodotropheus polit- w przypadku Polit ryba bardzo terytorialna tak samo jak demasoni więc bardziej przychylam się do acei. Poniżej umieszczam parę zdjęć jak to narazie wygląda.
Slawek-meszek Opublikowano 2 Lutego 2013 #2 Opublikowano 2 Lutego 2013 Planowana obsada: 1.Labidochromis caeruleus-wiem że nie pasuje tutaj zabardzo ze względu na pokarm mięsożerny 2.Pseudotropheus demasoni 3.Maylandia estherae red red 4.Johanni red 5.pseudotropheus socolofi 6.pseudotropheus acei lub Pseodotropheus polit- w przypadku Polit ryba bardzo terytorialna tak samo jak demasoni więc bardziej przychylam się do acei. Jezeli wiesz ze nie pasuje żywieniowo to po co ja chcesz ? P acei za duży jak na Twój zbiornik Moze pozostań z trzema gatunkami red-red, demasoni(jak juz posiadasz) i socolofi
mateusz1986 Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor #3 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgadza się demasoni mam,no a co do tych yellow to podobają mi się;)dałyby ładny kontrast,dlatego też pytam co i jak:)
Slawek-meszek Opublikowano 2 Lutego 2013 #4 Opublikowano 2 Lutego 2013 To juz wiesz dieta yellow calkiem inna niż demasonka. Nie wszystko co ładne możemy mieć:-).
mateusz1986 Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor #5 Opublikowano 3 Lutego 2013 Tak wyszedł piasek mix tzn piasek kwarcowy+grys koralowy+żwir brązowy,warstwa wyszła ok 4cm,co o tym sądzicie?jak wyszło?
firefighter1 Opublikowano 6 Lutego 2013 #6 Opublikowano 6 Lutego 2013 Wstępnie wygląda fajnie, zobaczymy jak będzie z wodą i oświetleniem. Ja bym dał mniej tych większych frakcji, żeby wyglądało jak okruchy odłamanych skał- tak jak u mnie ale to Twoje akwarium.
Luk Opublikowano 6 Lutego 2013 #7 Opublikowano 6 Lutego 2013 Ogólnie fajnie się prezentuje zastanawia mnie tylko ta skała z prawej strony, wydaję się nie zbyt stabilna.
mateusz1986 Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor #8 Opublikowano 6 Lutego 2013 Firefighter no w sumie ciekawy pomysł mi podrzuciles;)coś pokombinuje jeszcze puki nie ma pyskow w środku,a co do światła mam obawy czy przy tym zestawieniu co chce zrobić będzie ok?czy to jasne światło 18k K nie będzie zajasne?a jeśli chodzi o ten kamień po prawej to stać stoi ale jak sie złapie go od góry to zaczyna sie chwiac trochę wąski jest ale chce taki żeby zanim ukryć filtr albo grzalke -- Duże frakcje wybralem też z tego względu żeby zminimalizować agresję niektórych ryb, bo przymierzają sie jednak do wpuszczenia około 4 różnych gatunków 3 o małym stopniu agresji
eljot Opublikowano 6 Lutego 2013 #9 Opublikowano 6 Lutego 2013 Duże frakcje wybralem też z tego względu żeby zminimalizować agresję niektórych ryb Że tak spytam "co ma piernik do wiatraka"
Luk Opublikowano 6 Lutego 2013 #10 Opublikowano 6 Lutego 2013 To proponuję go jakoś bezpieczniej umocować, może przyklej do podstawy kawałek w kwadracie lub prostokącie PCV. Bo jak się już chwieje, to jak go ruszą ryby + cyrkulacjana to na bank go przewrócą. A stoi blisko szyby więc może być różnie. 1
Rekomendowane odpowiedzi