Skocz do zawartości

Syf w baniaku.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przyszedł w końcu czas abym poprosił o pomoc. Dwa tygodnie temu uruchomiłem nowy baniak. Jest to standardowa 240ka. Do nowego mieszkanka dla moich pyśkow dałem ze starej 112ki: piach (plus kilka kilo świeżego), wodę (ok. 100l), serpentenit (+ dwie nowe skałki w/w kamienia) i oczywiście filtry (jbl 701 i 901) obydwa działające od 6-7 miesięcy. Doszedł dodatkowo mechanik Aquaela 2000l/h i uzupełnienie świeżą wodą do pełna. Parametry wody bez większych zmian tzn nie zachwiało to zbytnio równowagi biologicznej w filtrach. No2-0, No3-15, Ph-8,2 Kh i Gh 12/16 (jestem w pracy i nie pamiętam które było które). Obsada to saulosi 9szt ok 3-4 cm, a kilka dni temu doszło 6szt rdzawych 2-3cm i 5szt joanjohansonae 3cm. Wszystko zgodnie ze "sztuką". Do czego zmierzam? Na tafli wody pojawił mi się kożuch bakteryjny ale tak bardzo intensywny że postanowiłem się go pozbyć. Poza kożuchem po całej toni baniaka unoszą się 2mm cząsteczki "kurzu" czy coś...sam nie wiem. Wygląda to fatalnie. Próbowałem już wszystkiego rozbijania tafli, napowietrzania a od wczoraj poszedł w ruch skimmer jbl-a który nic nie pomaga. Wkłady w filtrach to m.in. Matrix,ceramika,bio ceramika, grys koralowy 3cm-wy, phosguard, micromec, gąbki standardowe jbl, węgiel aktywny. Mechanika wyłączam na noc bo robi niezły młyn. Rano gdy się uruchomi to, co tu gadać kupa jest wszędzie...po kilku minutach filtr oczywiście zbiera wszystko ale z drobinkami o których wspomniałem na wstępie, żaden z 3 w/w filtrów sobie wogóle nie radzi. Co ważne w 112ce był ten sam problem. Proszę o jakąś radę. Może to nie filtr bakteryjny tylko osad z grysu? Mam w głowie zamęt. Każda rada dla mnie na wagę złota.

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Tak ma regulację, to polecamy na forum Aquael Circulator. Gąbka jest taka jak na załączonej poniżej fotce. Załączam też fotkę syfu. Widać go wyraźnie więc jest źle! Mam założyć jeszcze gęstszą? A i zdjęcie syfku wykonałem po gmeraniu w baniaku po całym dniu. Teraz jest trochę lepiej ale wyrzuciłem skimmer bo się zupełnie nie sprawdził.

post-12594-14695713655655_thumb.jpg

post-12594-14695713656063_thumb.jpg

Opublikowano

Daj akwarium odpocząć, w sensie nic w nim nie grzeb i tak jak pisałem wcześniej niech wszystkie filtry chodzą przez 24/dobę obstawiam że dzień lub dwa i woda powinna się klarować.

Opublikowano

Wężyka nie zakładałeś ale założyłeś pewnie tą końcówkę do której się doczepia wężyk, a ona zmniejsza przepływ co najmniej o połowę a tego nie chcę robić. Zostawiam dziś na noc włączony mechanik zobaczę czy będzie jakaś różnica.

Opublikowano

Gmeranie czyli zmiana aranżacji, ustawienia filtrów, celem poprawy cyrkulacji, instalacja/deinstalacja skimmera, czyszczenie raz w tygodniu mechanika itp. Ok, zostawiam baniak w spokoju. Po dzisiejszej nocy niestety wyraźnej poprawy brak. Czekam spokojnie dalej jak rozwijać się będzie sytuacja.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.