Skocz do zawartości

Parametry po starcie - prośba o weryfikacje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Eljot podejrzewa ze cykl azotowy sie nie zakonczyl i będziesz musial dodac bakterie aby zbic no2. Ryby daja duzo pozywki a bakterii masz za malo aby pozbyc sie nh3 oraz no2.

Chyba ze sie myle ale to kolega Eljot juz mnie poprawi najwyżej.

Wysłane z LG L9

Opublikowano
Jak test na NH3 się potwierdzi, to będzie oznaczało że bakterii jest dużo za mało i nie są w stanie na bieżąco przerobić amoniaku produkowanego przez ryby. Stwierdzając że test na NO3 jest ok, potwierdziłeś tylko to że z cyklem jest coś nie tak, a nie że możesz zamawiać rybki. Ale spokojnie damy radę.

Oki już rozumiem, jutro głodówka dla rybek.

Rozejrzę się też za bakteriami i zrobię jeszcze raz testy.

Opublikowano

Niestety potwierdziło się prawdopodobnie to co podejrzewaliśmy na początku. Zanim jednak zaczniemy orzekać czy faktycznie tak jest proszę Cię o zrobienie testu. Mianowicie - domniemam że masz test NH3 zooleka, a z tego co się orientuję mogłeś trafić na felerną partię jak ja. Więc weź wodę przegotowaną (nie z baniaka i co najważniejsze odstaną czyli o temperaturze pokojowej :) ) zrób test, odstaw na 5minut. Jeśli wyjdzie Ci jeden to wyrzuć wadliwy test i kup test kropelkowy JBLa. :)

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Niestety potwierdziło się prawdopodobnie to co podejrzewaliśmy na początku. Zanim jednak zaczniemy orzekać czy faktycznie tak jest proszę Cię o zrobienie testu. Mianowicie - domniemam że masz test NH3 zooleka, a z tego co się orientuję mogłeś trafić na felerną partię jak ja. Więc weź wodę przegotowaną (nie z baniaka i co najważniejsze odstaną czyli o temperaturze pokojowej :) ) zrób test, odstaw na 5minut. Jeśli wyjdzie Ci jeden to wyrzuć wadliwy test i kup test kropelkowy JBLa. :)

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Hej oleraf masz rację mama test zooleka wczoraj wieczorem robiłem więc może coś kolory pomyliłem ponieważ wyszedł mi taki pomiędzy 0 a 1 (nie wiadomo czy to był kolor zółty czy jasno zielony) dlatego zdecydowałem się podać wartość 1. Jeszcze dziś sprawdzę test na wodzie przegotowanej i dam znać. Czy zamawiać te bakterie i wprowadzić głodówkę?

Opublikowano
Tak, głodówka im nie zaszkodzi, bakterie nie kosztują majątku a pomogą w stabilizacji baniaka. http://allegro.pl/prodibio-biodigest-1amp-super-bakterie-i2958668367.html

Hej eljot dokładnie zamówię te bakterię. W opisie piszą że jedna ampułka starczy na 1000 l wody - czy to prawda czy zalecacie podawać w innej proporcji? Bo nie wiem ile ampułek zamówić?

Opublikowano
Hej eljot dokładnie zamówię te bakterię. W opisie piszą że jedna ampułka starczy na 1000 l wody - czy to prawda czy zalecacie podawać w innej proporcji? Bo nie wiem ile ampułek zamówić?

Już zamówiłem.

Zawsze to się przyda, jak będę zmieniał filtr to profilaktycznie też można dolać.

Opublikowano
Jak będziesz robił test, to pamiętaj żeby odczyt zrobić przy świetle dziennym.

Kolego a powiedz mi jak zrobię test (zoolek) porównam go ze skalą barwną, to też należy zerknąć do tej tabeli z instrukcji i porównać wynik oznaczony testem z wartością PH?