konradkw Opublikowano 25 Stycznia 2013 #1 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Witam! Zakupiłem właśnie piękny zbiornik około 420 l z tym że pusty Zastanawiam się jak go wypełnić. Niesamowicie mi się podoba Aquascaping: Nie wiem czy taki wygląd pasuje do Pyszczaków - ogólnie do Malawi. Doradzicie co mogę z tym zrobić? jakie ryby proponujecie na taki zbiorniczek? Dzięki bardzo! Cytuj
pablojogi Opublikowano 25 Stycznia 2013 #2 Opublikowano 25 Stycznia 2013 wszystko inne ale nie pyszczaki pod taki wystrój akwa. Propozycje to stadko neonków Innesa lub czerwonych, razbory i tego typu ryby. Cytuj
stan Opublikowano 25 Stycznia 2013 #3 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Jak najbardziej nie pasuje do biotopu malawi poniżej masz link do filmiku jak wygląda podwodny świat jeziora malawi ( jakiś wycinek :-) ) http://forum.klub-malawi.pl/ciekawe-filmy-malawi-t18658.html post nr 7 Cytuj
konradkw Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor #4 Opublikowano 25 Stycznia 2013 jakos pusto - tylko kamienie i piach. Ryby z malawi sa piekne ale wyglad ich srodowiska strasznie nudny. Macie pomysly jak mozna ozywic taki zbiornik? Pyszczaki musza miec piasek ale co z roslinami? jakos sie nie widuje roslin zbyt duzo w takich zbiornikach .. ? Cytuj
pablojogi Opublikowano 25 Stycznia 2013 #5 Opublikowano 25 Stycznia 2013 rośliny jak najbardziej mogą być ale mocne typowe to anubias, nurzaniec, kryptokoryna i microsorium. Inne mają miękkie liście i pyszczaki wcześniej czy później potrafią je zniszczyć, możesz akwa ożywić fajnym ułożeniem kamieni i zawsze coś Cię zainteresuje z zachowania pyszczaków bo są bardzo ciekawymi rybami i obserwacja ich zachowań przykuwa uwagę malawisty. Pomyśl nad aranżem i pytaj na forum, zarówno Ja jak i inni koledzy z forum napewno Ci doradzimy i pomożemy. Cytuj
konradkw Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor #6 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Musze przyznac ze macie swietne podejscie! Podchodzicie do nowych z szacunkiem, nie jak na innych forach - pierwsze co sie slyszy to "poszukaj w google albo jak nie umiesz to tego nie rob" Kazdy kiedys zaczynal prawda ? Osobiscie jestem akwarysta od lat ale nigdy nie mialem okazji zalozyc zbiornika malawi. teraz nadazyla sie okazja wiec z niej kozystam. jestem wielkim fanem zieleni w zbiorniku a juz zwlaszcza zbiornikow takich jak z pierwszego posta - odwzorowujacych swiat zewnetrzny - np gory. Jestem takze fanem filmy Wladca Pierscieni - wiem ze to dziecinne (mam 27 lat ). Zawsze chcialem odwzorowac w zbiorniku wyglad z pierwszych scen z Shire - zamiast domkow jednak chcialem zrobic kryjowki dla ryb. No i tutaj pojawia sie moj problem - uwielbiam wyglad zywego i zielonego zbiornika ale nie pasuje on do Pyszczakow ktore sa przynajmniej dla mnie najpiekniejszymy i najciekawszymi rybami slodkowodnymi. Moze jest jakis sposob polaczenia tych dwoch pasji .. ? Piszecie o mocnych roslinach ale jak patrze na zbiorniki malawi to jesli wogole cos tam jest to jakies pojedyncze lodygowce .. nie lubie takiego wystroju, jakos sie pusto wydaje - jakby czegos brakowalo... Tutaj daje przyklad zbiornika ktory jest polaczeniem (w malym procencie) piasku i zieleni. Powiedzcie prosze co o tym myslicie - gdybym zmienil proporcje piasku do roslin .. ? Watpie jednak czy rosliny uzyte do zrobienia tego zbiornika sie nadaja. Edit: Zapomnialem dodac linka wczesniej: Tutaj jeszcze jeden link do zbiornika malawi ale z zieleninka http://www.malawicichlidhomepage.com/aquainfo/hobbyist_gallery/hobbyist_simonson.html Cytuj
stan Opublikowano 25 Stycznia 2013 #7 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Rób jak chcesz ale pamiętaj o tym , że pyszczaki żyja w wodzie mocno zasadowej ( minimum 7,6 pH) co nie sprzyja wogóle roślinności podwodnej ( powyżej 7,0pH rośliny bardzo słabo przyswajają składniki mineralne) , więc utrzymanie pieknego ,,typowego rośliniak" i malawi kompletnie sie wyklucza . Mogę polecić ci do akwarium z malawi rośliny takie jak: anubiasy , microsorium , nurzańce i kryptokoryny. Cytuj
Perez666 Opublikowano 25 Stycznia 2013 #8 Opublikowano 25 Stycznia 2013 rośliny jak najbardziej mogą być ale mocne typowe to anubias, nurzaniec, kryptokoryna i microsorium. Żaden anubias nie występuje w j.Malawi.Podobnie krypto i microsorium. Te które spotkamy w jeziorze to: Vallisneria spiralis, Potamogeton pectinatus, Potamogeton schweinfurthii, Myriophyllum spicatum , Ceratophyllum demersum. Cytuj
pablojogi Opublikowano 25 Stycznia 2013 #9 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Perez poleciłem anubiasa bo ma twarde i kwaśne liście, których pyszczaki nie ruszają, a te co podałeś pewnie ciężko nawet kupić albo zamówić. Cytuj
eljot Opublikowano 25 Stycznia 2013 #10 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Ja anubiasa nie polecę, u mnie młode liście były obgryzane a stare "pieknie" zarastały glonem. Kolega może zawsze pokusić się o wyhodowanie "trawnika" z zielonych glonów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi