Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zakupiłem właśnie piękny zbiornik około 420 l z tym że pusty :)

Zastanawiam się jak go wypełnić.

Niesamowicie mi się podoba Aquascaping:

134.jpg

Nie wiem czy taki wygląd pasuje do Pyszczaków - ogólnie do Malawi.

Doradzicie co mogę z tym zrobić? jakie ryby proponujecie na taki zbiorniczek?

Dzięki bardzo!

Opublikowano

jakos pusto - tylko kamienie i piach.

Ryby z malawi sa piekne ale wyglad ich srodowiska strasznie nudny.

Macie pomysly jak mozna ozywic taki zbiornik?

Pyszczaki musza miec piasek ale co z roslinami? jakos sie nie widuje roslin zbyt duzo w takich zbiornikach .. ?

Opublikowano

rośliny jak najbardziej mogą być ale mocne typowe to anubias, nurzaniec, kryptokoryna i microsorium. Inne mają miękkie liście i pyszczaki wcześniej czy później potrafią je zniszczyć, możesz akwa ożywić fajnym ułożeniem kamieni i zawsze coś Cię zainteresuje z zachowania pyszczaków bo są bardzo ciekawymi rybami i obserwacja ich zachowań przykuwa uwagę malawisty. Pomyśl nad aranżem i pytaj na forum, zarówno Ja jak i inni koledzy z forum napewno Ci doradzimy i pomożemy.

Opublikowano

Musze przyznac ze macie swietne podejscie!

Podchodzicie do nowych z szacunkiem, nie jak na innych forach - pierwsze co sie slyszy to "poszukaj w google albo jak nie umiesz to tego nie rob"

Kazdy kiedys zaczynal prawda ? :)

Osobiscie jestem akwarysta od lat ale nigdy nie mialem okazji zalozyc zbiornika malawi. teraz nadazyla sie okazja wiec z niej kozystam.

jestem wielkim fanem zieleni w zbiorniku a juz zwlaszcza zbiornikow takich jak z pierwszego posta - odwzorowujacych swiat zewnetrzny - np gory.

Jestem takze fanem filmy Wladca Pierscieni - wiem ze to dziecinne (mam 27 lat :P ). Zawsze chcialem odwzorowac w zbiorniku wyglad z pierwszych scen z Shire - zamiast domkow jednak chcialem zrobic kryjowki dla ryb.

No i tutaj pojawia sie moj problem - uwielbiam wyglad zywego i zielonego zbiornika ale nie pasuje on do Pyszczakow ktore sa przynajmniej dla mnie najpiekniejszymy i najciekawszymi rybami slodkowodnymi.

Moze jest jakis sposob polaczenia tych dwoch pasji .. ?

Piszecie o mocnych roslinach ale jak patrze na zbiorniki malawi to jesli wogole cos tam jest to jakies pojedyncze lodygowce .. nie lubie takiego wystroju, jakos sie pusto wydaje - jakby czegos brakowalo...

Tutaj daje przyklad zbiornika ktory jest polaczeniem (w malym procencie) piasku i zieleni. Powiedzcie prosze co o tym myslicie - gdybym zmienil proporcje piasku do roslin .. ? Watpie jednak czy rosliny uzyte do zrobienia tego zbiornika sie nadaja.

Edit:

Zapomnialem dodac linka wczesniej:

Tutaj jeszcze jeden link do zbiornika malawi ale z zieleninka :)

http://www.malawicichlidhomepage.com/aquainfo/hobbyist_gallery/hobbyist_simonson.html

Opublikowano

Rób jak chcesz ale pamiętaj o tym , że pyszczaki żyja w wodzie mocno zasadowej ( minimum 7,6 pH) co nie sprzyja wogóle roślinności podwodnej ( powyżej 7,0pH rośliny bardzo słabo przyswajają składniki mineralne) , więc utrzymanie pieknego ,,typowego rośliniak" i malawi kompletnie sie wyklucza . Mogę polecić ci do akwarium z malawi rośliny takie jak: anubiasy , microsorium , nurzańce i kryptokoryny.

Opublikowano
rośliny jak najbardziej mogą być ale mocne typowe to anubias, nurzaniec, kryptokoryna i microsorium.

Żaden anubias nie występuje w j.Malawi.Podobnie krypto i microsorium.

Te które spotkamy w jeziorze to:

Vallisneria spiralis, Potamogeton pectinatus, Potamogeton schweinfurthii, Myriophyllum spicatum , Ceratophyllum demersum.

Opublikowano

Perez poleciłem anubiasa bo ma twarde i kwaśne liście, których pyszczaki nie ruszają, a te co podałeś pewnie ciężko nawet kupić albo zamówić.

Opublikowano

Ja anubiasa nie polecę, u mnie młode liście były obgryzane a stare "pieknie" zarastały glonem.

Kolega może zawsze pokusić się o wyhodowanie "trawnika" z zielonych glonów.