Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcąc się pochwalić swoimi rybkami i chęcia posłuchania mądrzejszych - posłuchałbym opinii o takiej obsadzie:

rybki są narazie niewielki 2 do 3 cm więc nie ma mowy chyba o rozpoznaniu płci, wszystkich jest po 7 szt.

- Petrotilapia tridentiger

- Maylandia hajomaylandi

- Pseudotropheus elengatus mphanga

- Melanochromis maingano

- Pseudotropheus acei

- Cynotilapia afra likoma

- Otopharynx auromarginatus

- Pseudotropheus esthera

Opublikowano

Podałeś wymiary: 200 x 60 x 60 (720 l.).

W takim akwarium możesz trzymać od 48 do 60 ryb

oraz do 12 gatunków.

Sugerowane proporcje płci to: 1 samiec na 3-4 samice dla każdego gatunku.

taką informację wyliczył mi kalkulator.

Więc nie do końca mnie przekonuje ze 8 gatunków to za dużo.

przerybienia też nie mam a chemia wody jak na razie jest ok.

NO2 - 0

NO3 - 20

więc nawet filtry dają radę.

Co do otopharynxa zwrócę na niego uwagę i gdyby źle się czuł w tym towarzystwie to wtedy pomyślę co z tym zrobić.

Opublikowano

No tak...słynny kalkulator malawi... Czasami się zastanawiam jaki jest jego sens, skoro jego wyliczenia są tak "orientacyjne", że i tak większość z nas sie z nim nie zgadza... I dlaczego w końcu ktoś z Ważnych tego nie zdejmie???? Albo dlaczego ja u siebie nie trzymam 40 ryb :evil::evil:

Już kiedyś to pisałem: widać jak na przestrzeni kilku lat zmienia się podejście do biotopu malawi (pewnie do akwarystyki jako takiej również) Wystarczy przejrzeć naszą galerię i zdjęcia z 2003 czy 2004 roku plus opinie: "Wow! Ale śliczne!!" :twisted:

Może sam kalkulator pochodzi z tamtego okresu? :twisted::twisted:

Opublikowano
... I dlaczego w końcu ktoś z Ważnych tego nie zdejmie????

Kalkulator ten znajduje się na serwisie co do którego obecny zarząd KM nie ma rzadnych praw i nie ma absolutnie najmniejszego wpływu na prezentowane tam treści, co więcej obecnie serwis ten jest "martwym" tworem w którym pliki są tylko do odczytu i nie są aktualizowane przez własciciela serwisu.

Opublikowano

aha ;) Dzięki Mars za wyjaśnienia.

A jakiś koment co do samego kalkulatora? Chyba sam przyznasz, że jest trochę takich opinii: "Co wy nam tu (...) skoro kalkulator mówi, że (...)"

Ps. Właśnie podmieniam wodę w akwa ;)

Opublikowano
Już kiedyś to pisałem: widać jak na przestrzeni kilku lat zmienia się podejście do biotopu malawi (pewnie do akwarystyki jako takiej również) Wystarczy przejrzeć naszą galerię i zdjęcia z 2003 czy 2004 roku plus opinie: "Wow! Ale śliczne!!" :twisted:

Może sam kalkulator pochodzi z tamtego okresu? :twisted::twisted:

Tutaj imho trafiłeś w sedno sprawy,

kalkulator pochodzi sprzed około 5-6 lat a od tego czasu wiele wiedzy przybyło.

Nie skreślałbym go jednak całkowice bo nie jest on czymś złym ale podchodziłbym do niego z pewną dozą rezerwy. Kalkulatory te przeliczają suche liczby mbunowy np bez rozrózniania poszczególnych gatunków

i prosty przykład

np kalkulator poda 3 gatunki

I obsada

- M. Lombardoi

- T. Tropheops

- M. auratus

II obsada

- P. saulosi

- L. yellow

- P. polit

i w 1 i w 2 obsadzie sa po trzy gtunki zgodnie z wyliczeniem kalkulatora, a chyba nie musze wyjaśniać że obsada nr 1 potrzebuje ze dwa razy większe akwa niż obsada nr 2

Pozatym kalkulator mbunowy podaje max ilości takie na granicy i to granicy bardzo chwiejnej zarówno pod względem ilości gatunkowej i agresji z tego wynikającej jak i ilości ryb ogólnie i problemów z utrzymaniem parametrów wody jakie z tego mogą wyniknąć.

Opublikowano

Jeszcze jedno :D

to wcale nie jest tylko problem kalkulatorów ale co więcej nawet badacze spieraja się o to jakie dany gatunek ma wymagania i tak na przykładzie który mnie najbardziej uderzył - jest najbardziej kontrastowy,

Dwaj bardzo znani i uznani badacze i specjaliści od Malawi - oraz gatunek M. Lombardoi

Ad Konings podaje dla niego jako minimum akwa 120 cm długosci i 250 l pojemności

Andreas Spreinat podaje dla niego jako zalecana wielkość akwa 600 l

więc jak widać rozrzut w opiniach jest dość spory.