Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A czy wszystkie te gatunki co zostały wymienione w temacie mogę ze sobą łączyć ??

I ile mogę mieć max gatunków w moim zbiorniku i ile sztuk w sumie ??

Tak jak pisaliśmy wcześniej 2 (maksymalnie 3 gatunki), docelowo maksymalnie 12-15 ryb. Wszystko też zależy od tego jakie gatunki wybierzesz bo ryba rybie nierówna (trudno porównywać relatywnie "niewielką" afrę z masywnym red redem lub sporym callainosem).

• Dziękuję 1
Opublikowano

Bardzo dziękuję za pomoc. Przedyskutuje jeszcze obsade z chłopakiem i napiszę co postanowiliśmy. Jeśli macie jeszcze jakieś propozycje chętnie wysłucham.

Co ja bym bez Was poczyniła ;) Heh

Opublikowano

Co ja bym bez Was poczyniła ;) Heh

Pewnie miałabyś w akwarium niezły "Malawi-Mix" ;-)

A odnośnie innych gatunków to jeszcze ewentualnie można byłoby rozważyć Pseudotropheus socolofi (niebieskie ryby, które mają ładnie ubarwione samice), Metriaclima sp. membe deep (takie mniejsze "msobo" - samce niebiesko-granatowe, a samice żółto-pomarańczowe), z "pasiaków" Metriaclima sp. elongatus chailosi (samiec pięknie ubarwiony, samice już trochę mniej). Wybór jest spory tylko wszystko trzeba dobrze zestawić pod względem diety i temperamentu. Dlatego tak jak piszemy musisz się zdecydować na jakiegoś "pewniaka" i do niego wówczas można dobierać współtowarzyszy.

Opublikowano

Pseudotropheus socolofi tego jednego malca mam. Powiem wam że podobają mi się aulolocara calico. Wogóle dużo mi się podoba. Napewno wyjeżdząją melanochromis auratus i nimbochromis venustus. A czy mogłabym hodować np aulonocary ze złocistymi ?? I do tego... Nie wiem co. Może red red albo yellow ??

Opublikowano

Napiszę szczerze, że strasznie kombinujesz ;-)

Uwierz mi, że nie tylko Tobie się podoba dużo gatunków pyszczaków. Musisz mieć jednak świadomość, że w naszych "kałużach" nie możemy trzymać połowy gatunków z biotopu Malawi.

Aulonocara calico to nie jest gatunek występujący w naturze tzw. "sztuczny twór" wyhodowany przez człowieka(wczoraj Ci podesłałem linka do wątku, dotyczącego tej ryby).

Co masz na myśli pisząc o pyszczaku złocistym ? (M. auratus ?)

Opublikowano

Przepraszam, miałam na myśli rdzawe, nie złociste.

Tak było napisane głownie o tym że mają brzydkie potomstwo, ale mi nie chodzi o potomstwo... Chciałabym rozważyć jak najwięcej możliwości dlatego kombinuje

Aha, dodam że właśnie odkryłam że moja nie zidentyfikowana ryba to red red. Właściwie 5 red red. ;)

Opublikowano

Potomstwo to jeden aspekt, ale tak jak napisałem powyżej to nie są ryby występujące w naturze więc ja osobiście Ci nie zarekomenduję takiej ryby do akwarium. Rdzawy i yellow jak najbardziej mogłyby być i do tego może jakiegoś "pasiastego" terytorialistę np. Cynotilapia sp. hara. Będzie ładnie i kolorowo.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Baardzo mi się to połączenie podoba ;)

A odnośnie calico... Czyli co jest z nimi nie tak?? Opisz mi to jak najprościej...

http://www.klub-malawi.pl/index.php/galeria/?g2_itemId=165706 a to pomarańćzowe to jest co ?? Bardzo go lubie, wogóle podobają mi się ich płetwy.

http://www.klub-malawi.pl/index.php/galeria/?g2_itemId=165700 A te oznaczone czerwonym czy to są rdzawe ?? One mają niebieskie głowy i tułów a "szyja" i płetwy rude

Opublikowano

Calico - nie ma takiej ryby w jeziorze Malawi. Człowiek się bawił w Pana Boga i stworzył gatunek ryby, która nie występuje w warunkach naturalnych.

Ryby z linków, o które pytasz to aulonocary. Wpisz sobie w google Iodotropheus sprengerae to zobaczysz jak wygląda rdzawy.