balbinka92 Opublikowano 16 Stycznia 2013 #1 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Witam, ponieważ wiem że w akwa mam wielki mix, proszę Was o pomoc, z czego zrezygnować. Kilka zdjęć jest w niezidentyfikowanych. Akwarium 300l, a obsada to : Nibochromis venustus x2 Netriachlima calloinos x2 Pseudotropheus socolofi x1 Melanochromis auratus x2 Yellow x4 Maingano x2 Metraclima estherae Red Red x4 Aulonacara ob x1 Gatunki rozpoznane dzięki pomocy forumowiczów. Chciałabym aby akwarium było kolorowe. Z góry dziękuję za pomoc
Post_Mortem Opublikowano 16 Stycznia 2013 #2 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Netriachlima calloinos A cóż to za rybsko :shock: Czy nie chodzi Ci czasami o Metriaclima callainos ? A tak na poważnie to oprócz nimbochromisa, każdy z tych gatunków możesz hodować w akwarium (choć niektórzy zaraz pewnie będą marudzić, że M. estherae red red jest za duża do tego akwarium ;-) ). W sprawie aulonki się nie wypowiem, ale generalna zasada jest taka, że aulonocary nie są rekomendowane do "małych" akwariów jako towarzystwo dla mbuny. Kwestia jest tylko taka, że musisz się zdecydować na 2, maksymalnie 3 gatunki oraz zmodyfikować obsadę w ten sposób, żeby utworzyć układy haremowe (czyli 1 "chłop" na 3-4 "baby"). Oczywiście nie wszystkie gatunki, które są na Twojej liście mają zbliżone preferencje żywieniowe więc nie będą mogły przebywać w zbiorniku razem. Zaproponuj jakieś gatunki z tej listy, a postaramy się coś doradzić.
balbinka92 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor #3 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Tak, chodzi własnie o tą rybę. Przestawiłam litery. Wszystkie te ryby mi się podobają. Chciałabym może aulonacara ob, metraclima estherae i coś może niebieskiego albo granatowego ?? A saulosi ??
elozox Opublikowano 16 Stycznia 2013 #4 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Tak, chodzi własnie o tą rybę. Przestawiłam litery. Wszystkie te ryby mi się podobają. Chciałabym może aulonacara ob, metraclima estherae i coś może niebieskiego albo granatowego ?? A saulosi ?? saulosi jak najbardziej.
Damian87 Opublikowano 16 Stycznia 2013 #5 Opublikowano 16 Stycznia 2013 ja proponuje yellow+maingano+saulosi
balbinka92 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor #6 Opublikowano 16 Stycznia 2013 ja proponuje yellow+maingano+saulosi A zamiast maingano ?? Coś bardziej kolorowego ?? A aulonocara calico??
Post_Mortem Opublikowano 16 Stycznia 2013 #7 Opublikowano 16 Stycznia 2013 A zamiast maingano ?? Coś bardziej kolorowego ?? A aulonocara calico?? Akurat maingano jest jedną z ładniej ubarwionych ryb, a niewątpliwą zaletą tego gatunku jest to, że samice nie są szaro-bure tylko kolorowe. Odnośnie calico zerknij sobie do tego wątku: http://forum.klub-malawi.pl/aulonocara-calico-t12339.html?t=12339
balbinka92 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor #8 Opublikowano 16 Stycznia 2013 O kurcze... I teraz mi namieszałeś .. Hehe Ale mi w sumie nie chodzi o młode... To jakie inne gatunki kolorowych ?? Pomóżcie
don_kamilo Opublikowano 16 Stycznia 2013 #9 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zapuść maingano + saulosi + yellow będziesz miała kolorowo, będziesz i ty zadowolona i twoje ryby
Post_Mortem Opublikowano 16 Stycznia 2013 #10 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Ja też sugeruję, tak jak Koledzy radzą - ładne, łatwo dostępne gatunki, dieta do pogodzenia, a kolory ryb będą oko cieszyć. Ja bym nie kombinował na Twoim miejscu i "poszedł" właśnie w tym kierunku.
Rekomendowane odpowiedzi