Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

balbinka i nie daj się w sklepie zrobić w balona jak ci sprzedawca będzie makaron na uszy nakręcał bo im zależy tylko na tym aby towar wypchnąć, bierz to co TY chcesz a nie co on ci wciska

Opublikowano

Maingano już mam i yellow też, po soulosi wybieram się w sobotę, ale nie do sklepu tylko do osoby prywatnej. Ma też właśnie aulonocary... I rdzawe. Może jestem zrażona do tych maingano bo widziałam właśnie ostatnio je dorosłe takie mało intensywnie wybarwione, długie i wąskie jakieś... Nie bardzo mi się podobały. Moje młode są fajne, bardzo intensywny kolor mają.

A co do zoologicznego to mam jeden sprawdzony gdzie właścicielka nie naciąga jak większość, zdaża się nawet że mocno odradza jakieś ryby... W zbiornikach ma czysto i estetycznie,

A jeszcze pytanie w jakich "ilościach" mieć ryby ??

Ile sztuk?

Opublikowano
Może jestem zrażona do tych maingano bo widziałam właśnie ostatnio je dorosłe takie mało intensywnie wybarwione, długie i wąskie jakieś... Nie bardzo mi się podobały. Moje młode są fajne, bardzo intensywny kolor mają.

Faktem jest, że maingano mają smukłą budowę ciała (jak ja to określam - wyglądają jak torpeda ;-) ), ale z tą nieproporcjalnością ciała bym nie przesadzał.

Jeśli chodzi o wygląd ryby, w tym jej ubarwienie bardzo duże znaczenie ma dieta (ważne jest stosowanie dobrej jakości pokarmów firm takich jak: O.S.I, NatureFood, Dainichi) oraz parametry wody w zbiorniku, co wpływa na kondycję i samopoczucie ryb (i bezpośrednio na ich wygląd)

A jeszcze pytanie w jakich "ilościach" mieć ryby ??

Ile sztuk?

Jak wiesz pyszczaki to ryby, które powinno się "trzymać" w układzie haremowym 1 samiec na 3-4 samice. Jeśli planujesz zakup młodych osobników, u których nie można rozróżnić płci to kup sobie po 10 sztuk każdego gatunku i później dokonasz redukcji obsady. Z tego co napisałaś w pierwszym wątku masz mało osobników zarówno yellowków, jak i maingano - dlatego tutaj też należałoby dokupić ryb tych gatunków.

Opublikowano

Tak, mało mam tych gatunków ;) Czyli że mniej więcej już wiem, zdecyduje się na młode osobniki a później będzie selekcja ;) Lubie patrzeć jak rosną, nie satysfakcjonuje mnie zakup dorosłej ryby... Pokarmu używałam tropicala, nawet nie wiem czy dostanę karmę takich firm u nas ;)

Opublikowano

Obecną obsadę kupowałam u nas w zoologu, praktycznie wszystko razem, dokupiłam później tylko red red i aulonocara, zauroczył mnie. Hehe... A co by się stało jakbym została przy takiej obsadzie jaką mam...

Dostają raz w tygodniu mrożonkę i spirulinę w płatkach oprócz tych granulek tropicala

Opublikowano
Obecną obsadę kupowałam u nas w zoologu, praktycznie wszystko razem, dokupiłam później tylko red red i aulonocara, zauroczył mnie. Hehe... A co by się stało jakbym została przy takiej obsadzie jaką mam...

Dostają raz w tygodniu mrożonkę i spirulinę w płatkach oprócz tych granulek tropicala

Mrożonkę ale co? No to widzisz jak sprzedawca cię naciągnął, nie możesz przy takiej obsadzie zostać, tu jest jedna wielka mieszanka gatunków a co za tym idzie i upodobań żywieniowych, zachowania... itp. było poczytać troszkę forum wcześniej to byś wiedziała ;)

Opublikowano

Tak wiem, dlatego poprosiłam Was o pomoc. A mrożonki to bardzo różnie, u nas chyba nie bardzo się znają na pysiach. Szklarka, ochotka, jakieś skorupiaki, nie pamietam jakie ;/ A jeszcze odnośnie obsady, wolałabym coś innego w miejce tego maingano...