Skocz do zawartości

Czy akwarium hałasuje ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie pytanie ponieważ żona nie chce pozwolić mi na założenie akwarium z tego względu że mówi że będzie hałas i nie będzie mogła spać w nocy bo akwarium będzie stało w pokoju w którym śpimy

planuje akwarium o wymiarach 100x40x40 do tego filtr wewnętrzny + zewnętrzny firm nie podaje bo jeszcze nic nie kupowałem

wiadomo że przy napowietrzaniu w filtrze wewnętrznym będzie trochę hałasu przez pękające pęcherzyki powietrza czy będę mógł wyłączyć napowietrzanie na noc ?

Opublikowano

myślę że nie będzie problemu z głośnością urządzeń filtracyjnych...

jeżeli chodzi o kwestię napowietrzania również zero hałasu,ponieważ zamiast bąbelków skierujesz strumień (wylot z filtra wew.na taflę wody...).

ruch tafli wody=napowietrzanie :wink:

• Dziękuję 1
Opublikowano

Filtr wew ustawiasz jako mechaniczny do cyrkulacji wody w bańce co by się "kopki" nie zbierały po kątach itp. Zew jako biologiczny wylot ustaw na taflę wody i tak jak kolega niżej mówił ruch tafli = napowietrzanie i wcale żadnych bąbelków powietrza nie potrzeba, akwarium będzie ciche tak że żonka nie będzie narzekać :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dwa akwaria staly u dzieciakow w pokoju. jeden z wewnetrznym drugie z kublem. Jedyne odglosy to jak za duzo wody odparowalo i i wods z deszczowni spadala. poza tym zadnych uciazliwych odglisow.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Moja Żona też dawno dawno temu była przeciwna umieszczeniu akwarium w sypialni. Po pewnym czasie gdy zlikwidowałem zbiornik Żona przyznała, że brakuje jej subtelnego i jednostajnego "plusku" wody w pokoju i ma problemy z zaśnięciem. Tak się przyzwyczaiła do akwarium w sypialni, że teraz mamy w niej zaaranżowany na akwarium kotnik i nikt sobie nie wyobraża tego pokoju choćby bez niewielkiego zbiornika ;-)

Opublikowano

Również posiadam akwarium(200l) w sypialni posiadam w nim JLB1501 (bezszelestny) + cyrkulator + falownik ( bezszelestne) , jedyne co słychąc to plusk wypływającej wody z filtra na powierzchnię wody ( uwielbiam ten plusk) , ale to nie problem wystarczy rurkę dać niżej i po kłopocie . I tak jak pisał post modern nie wyobrażam sobie jak i moja żona akwarium w sypialni .