Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sorki za głupie pytanie, ale nie miałem do tej pory doświadczenia z baniakami ze wzmocnieniem. Do jakiego poziomu zalać szkiełko? Do wzmocnienia? Poniżej, powyżej?

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Ja zalewam tak, że woda dochodzi do wzmocnień wzdłużnych (zalewam taką ilością wodą, żeby poziom wody zachodził pod pokrywę - nie podoba mi się, gdy widać wolną przestrzeń pomiędzy taflą wody, a pokrywą). Najważniejsze to zalać tak, żeby woda się nie wylewała z akwarium chyba, że na akwarium masz oznaczony poziom, do którego można nalać wodę.

Opublikowano

ja w swoun w takim samym akwa leje az woda dotknie jakiekolwiek wzmocnieniw. Jak juz dotyka to ilisc nie duza i zaraz wyparuje, a akurat jest nalane ze rant korony.

Opublikowano

Esku właśnie obejrzałem Twój wątek oraz wykonane fotki. Faktycznie to ten sam baniak. Mój stoi jeszcze w kartonie ale na pierwszy rzut oka szyba ma 8mm a nie 10mm jak sugerowałeś. Mam pytanie - czy u Ciebie dolna ramka i pokrywa sklejone są na stałe z baniakiem?

Opublikowano

Raczej na pewno bo nigdy mi to pod nogami nie latało :D. Aż z ciekawości zmierzę grubość szkła. Jakoś nigdy mu aż tak się nie przyglądałem :D

Opublikowano

100% butapren nie powinien być wykorzystywany do klejenia czegokolwiek przy akwarium! Z kąd ten zapach? W poprzednim baniaku nie czułem takiego świństwa. Jak pachnie świeży silikon do klejenia szyb?

Opublikowano

Wydaje mi się że zapach pochodzi z łączeń profili aluminiowych korony pokrywy i jest to butapren. Potwierdził to kumpel - stwierdził że czuje właśnie butapren. Obawiam się troszkę o zdrowie moich maluchów. Baniak stoi od poniedziałku w otwartym kartonie i nadal czuć.

Zapomniałem dodać że baniak kupiony prosto od producenta więc mógł być niedawno klejony. Za to cena była porażająco niska :) Dlatego też może być czuć różne zapachy. Myślę że nie będzie miało to większego wpływu na środowisko wodne skoro woda w baniaku nie będzie miała bezpośredniego kontaktu z pokrywą.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.