oleraf Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor #11 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Sorki za głupie pytanie, ale nie miałem do tej pory doświadczenia z baniakami ze wzmocnieniem. Do jakiego poziomu zalać szkiełko? Do wzmocnienia? Poniżej, powyżej? Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2
Post_Mortem Opublikowano 10 Stycznia 2013 #12 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Ja zalewam tak, że woda dochodzi do wzmocnień wzdłużnych (zalewam taką ilością wodą, żeby poziom wody zachodził pod pokrywę - nie podoba mi się, gdy widać wolną przestrzeń pomiędzy taflą wody, a pokrywą). Najważniejsze to zalać tak, żeby woda się nie wylewała z akwarium chyba, że na akwarium masz oznaczony poziom, do którego można nalać wodę.
esku Opublikowano 10 Stycznia 2013 #13 Opublikowano 10 Stycznia 2013 ja w swoun w takim samym akwa leje az woda dotknie jakiekolwiek wzmocnieniw. Jak juz dotyka to ilisc nie duza i zaraz wyparuje, a akurat jest nalane ze rant korony.
oleraf Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor #14 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Esku właśnie obejrzałem Twój wątek oraz wykonane fotki. Faktycznie to ten sam baniak. Mój stoi jeszcze w kartonie ale na pierwszy rzut oka szyba ma 8mm a nie 10mm jak sugerowałeś. Mam pytanie - czy u Ciebie dolna ramka i pokrywa sklejone są na stałe z baniakiem? Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2
firefighter1 Opublikowano 10 Stycznia 2013 #15 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Standardowo Aquael skleja te elementy.
oleraf Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor #16 Opublikowano 10 Stycznia 2013 No właśnie. Z baniaka czuć zapach podobny do butaprenu lol. Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2
esku Opublikowano 10 Stycznia 2013 #17 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Raczej na pewno bo nigdy mi to pod nogami nie latało . Aż z ciekawości zmierzę grubość szkła. Jakoś nigdy mu aż tak się nie przyglądałem
oleraf Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor #18 Opublikowano 10 Stycznia 2013 100% butapren nie powinien być wykorzystywany do klejenia czegokolwiek przy akwarium! Z kąd ten zapach? W poprzednim baniaku nie czułem takiego świństwa. Jak pachnie świeży silikon do klejenia szyb? Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2
pablojogi Opublikowano 10 Stycznia 2013 #19 Opublikowano 10 Stycznia 2013 pachnie octem, butaprenem napewno nie, pozdrawiam.
oleraf Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor #20 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Wydaje mi się że zapach pochodzi z łączeń profili aluminiowych korony pokrywy i jest to butapren. Potwierdził to kumpel - stwierdził że czuje właśnie butapren. Obawiam się troszkę o zdrowie moich maluchów. Baniak stoi od poniedziałku w otwartym kartonie i nadal czuć. Zapomniałem dodać że baniak kupiony prosto od producenta więc mógł być niedawno klejony. Za to cena była porażająco niska Dlatego też może być czuć różne zapachy. Myślę że nie będzie miało to większego wpływu na środowisko wodne skoro woda w baniaku nie będzie miała bezpośredniego kontaktu z pokrywą. Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2
Rekomendowane odpowiedzi