Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do redakcji portalu AKWARIUM.iNFO.pl dotarła informacja że na polski rynek wydawniczy trafi nowy magazyn akwarystyczny! Pismo ma zostać wydane przez niezależnego wydawcę i skupiać ma czołowych polskich akwarystów w redakcji. Kto będzie zajmował się wydawaniem nowego magazynu i czy jest on potrzebny?

nowymagazyn.png

Czytaj więcej: http://www.akwarium.info.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2632:nowy-magazyn-akwarystyczny&catid=1:z-ostatnich-dni&Itemid=271

Komentuj na FaceBooku: http://www.facebook.com/AKWARIUMiNFO

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie jestem bacznym obserwatorem rynku wydawniczego w dziedzinie akwarystyki, ale wydaje mi się, że sukces mógłby odnieść jakiś magazyn biotopowy (fajnie byłoby gdyby to była propozycja skierowana do miłośników ryb z biotopu Malawi lub apisto, coś na wzór Tanganika Magazyn, z tym że wydawany w okresach częstszych aniżeli raz na pół roku ).

Opublikowano

Jesli chodzi o biotopy to nie uważam,żeby rynek akwarystyczny był na tyle rozwinięty żeby takie niszowe czasopismo dało się utrzymać. Co innego wydawanie np. w internecie.Ale przez kogo tworzony? Żeby dostać produkt wysokiej jakości, to nie ma złudzeń, trzeba komuś zapłacić za pracę :) Co jakiś czas pojawia się taka inicjatywa, ja kibicuję· każdej.

Opublikowano

Nie twierdzę, że nie masz racji, ale z drugiej strony tak na "chłopski rozum" nie wydaje mi się, żeby sukces mogło odnieść czasopismo o tematyce ogólnoakwarystycznej - w tym obszarze już istnieje konkurencja, która cieszy się wiernymi czytelnikami tj. Magazyn Akwarium. Poza tym zdecydowana większość osób, które nazwijmy to "z doskoku" interesują się akwarystyką (najczęściej gdy coś niedobrego się dzieje z rybami w akwarium), poszukuje różnorakich informacji przy wykorzystaniu internetu - w takich przypadkach fachowość schodzi na dalszy plan bo oczekiwania skupiają się na szybkim dostępie do informacji, niekoniecznie kompletnej i rzetelnej (najlepiej przedstawionej krótko i w sposób bardzo przystępny - żeby nie trzeba było za dużo czytać i wysilać swoich półkul mózgowych). Dlatego wydaje mi się , że oferta powinna zostać jednak skierowana do grona czytelników, którzy poszukują czegoś ekstra, a co będzie związane z biotopem, który gości w ich akwariach. Może jestem osobą "starej daty", ale o wiele lepiej mi się czyta tekst w wersji drukowanej, a także wolę oglądać zdjęcia wydrukowane na papierze. Koszty publikacji czasopisma można pokryć w znacznej części z wpływów z reklam - zapewne na co drugiej stronie musiałaby być reklama, ale w każdym przypadku trzeba pójść na jakiś kompromis - takim sztandarowym przykładem są czasopisma dla rodziców małych dzieci, które kosztują grosze ;-)

Opublikowano

Podałeś jeden tytuł, a wspominasz o konkurencji? Tak, internet jest pełny informacji ale ilość niestety nie zawsze przeradza się w jakość (chociaż ze swojej strony staramy się jak najlepiej).Więc prawdziwy problem to jakość przekazywanej wiedzy. Forma drukowana niejako nobilituje, bo słowo pisane na papierze cieszy się jakimś większym zaufaniem. Pamiętacie pewnie,że do niedawna w NA ukazywały się artykuły naszych klubowiczów? Myślę,że warto mimo wszystko zaistnieć także poza Siecią.

Nie chcę zgadywać, jaki "target" ma nowe pismo, z zamieszczonej na Akwarium Info notki wynika że redakcją mają zająć się znani akwaryści - zgaduję że każdy jest miłośnikiem jakiegoś biotopu,pozwalam sobie na przypuszczenie,że z pielęgnicami,bo w końcu każdy akwarysta dryfuje w tym kierunku :) A to mogłoby dobrze wróżyć realizacji naszych celów, czyli popularyzacji Malawi. Jak będzie, czas pokaże ja mam nadzieję że wydawca ma jakiś nowy pomysł na zaistnienie na rynku i przyciągnięcie czytelników.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.