Post_Mortem Opublikowano 7 Stycznia 2013 #11 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Oświetlenie to mam T8 Aqua Glo i Power Glo po 40W 122cm każda. U mnie przy takim właśnie zestawie miałem dywan zielonych glonów na kamieniach, regularnie obskubywanych przez ryby.
czendlik82 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor #12 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Dobra, co radzicie z oświetleniem?
Post_Mortem Opublikowano 8 Stycznia 2013 #13 Opublikowano 8 Stycznia 2013 To wszystko zależy od tego czego oczekujesz od oświetlenia tzn. czy ma stymulować rozwój glonów, czy podkreślać ubarwienie określonych gatunków ryb itp. ? Świetlówki z "górnej" półki, które są rekomendowane przez akwarystów z naszego biotopu (ze względu na temperaturę barwową) to Aqua Medic Reef White oraz JBL Solar Ultra Marin Day. PS. Może załóż odrębny wątek w dziale Oświetlenie, bo trochę się robi OT ?
nicrum Opublikowano 13 Stycznia 2013 #14 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Może tego spróbuj http://azoo.pl/pl,9,2,13,produkty-akwarystyka-slodkowodna-akcesoria-psb.html
czendlik82 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor #15 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Może tego spróbuj http://azoo.pl/pl,9,2,13,produkty-akwarystyka-slodkowodna-akcesoria-psb.html Ciekawe czy ktoś tego już używał ?
nicrum Opublikowano 13 Stycznia 2013 #16 Opublikowano 13 Stycznia 2013 zamierzam kupić PSB ale pewnie to będzie w przyszłym miesiącu no chyba że nastąpi nagły przypływ gotówki. Jak by coś to dam znać co i jak z tymi bakteriami.
acer2244 Opublikowano 23 Października 2014 #17 Opublikowano 23 Października 2014 Witam koledzy ja mam tak ustawioną cyrkulację i niestety wszystkie kupska mi pływają po ca łym akwarium podpowiedzcie coś co można zmienić. Pozdrawiam Dok1.doc
marcin1ja1 Opublikowano 23 Października 2014 #18 Opublikowano 23 Października 2014 Witam koledzy ja mam tak ustawioną cyrkulację i niestety wszystkie kupska mi pływają po ca łym akwarium podpowiedzcie coś co można zmienić. Pozdrawiam Przyczyną jest gruzowisko, które rozciąga się na całej długości akwarium. Przy takim ułożeniu kamieni nie pomoże nawet drugi Turbo1500 (2000). Ogranicz ilość kamieni i wybierz te bardziej masywne.
grzegorz77 Opublikowano 23 Października 2014 #19 Opublikowano 23 Października 2014 Kolega dobrze Ci mówi ze masz za duże gruzowisko,dlatego cyrkulacja jest taka a nie inna.Ja w swojej 200-tce też ma gruzowisko i to jeszcze większe.Filtry dwa zew.,aq 1500 i falownik jvp-102 a i tak kupska pływają ,ale mi to zupełnie nie przeszkadza,raz na tydzień zbieram odmulaczem przy podmianie i spoko.
acer2244 Opublikowano 23 Października 2014 #20 Opublikowano 23 Października 2014 Czyli ustawienie filtrów jest ok. Nie zawsze tak mam, że mi kupska pływają w całej toni. Wiadomo, że coś tam pływać musi ale bez przesady przy każdorazowej podmianie wody zawsze dno odmulam. A co zrobić z filtrem przykręcić go tego mechanika bo mi przedmuchuje dno taki lej aż powstaje. Nie mam pomysłu jak te kamienie ułożyć. Za bardzo dużych tam do wyboru nie mam więc sam nie wiem.
Rekomendowane odpowiedzi